Electrica anunță că a trecut pe profit în 2022, după pierderea de anul precedent. Profitul e doar pe hârtie însă

La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, în anul 2022, este în valoare de 558,8 milioane RON, comparativ cu o pierdere de 552,9 milioane RON în anul 2021, arată grupul într-un comunicat de presă. În realitate însă, compania a trecut la venituri circa 950 de milioane de lei, bani pe care de fapt nu i-a încasat, pentru că nu a avut voie să crească tarifele anul trecut deși ar fi trebuit, și care vor fi recuperați, pe lege, în următorii cinci ani.
Mihai Nicuţ - mar, 07 mart. 2023, 21:19
Electrica anunță că a trecut pe profit în 2022, după pierderea de anul precedent. Profitul e doar pe hârtie însă

În anul 2022, profitul net al Grupului Electrica a fost în valoare de 559 milioane RON. Rezultatul a fost generat, în principal, de performanța segmentului de furnizare și, în plan secundar, de aplicarea noilor reglementări cu privire la consumul propriu tehnologic, pe fondul creșterii prețului unitar al energiei electrice, cât și al deficitului existent în Uniunea Europeană, arată compania.

“Performanțele financiare înregistrate de Grupul Electrica în anul 2022, unul atipic pentru piața energiei, și nu numai, sunt rezultatul unui proces continuu de optimizare și adaptare la evoluțiile economice și legislative.

Le mulțumesc colegilor, clienților, investitorilor și partenerilor noștri, care au susținut aceste demersuri și au contribuit la gestionarea corespunzătoare a condițiilor adverse în care ne-am desfășurat activitatea anul trecut.

În perioada următoare vom continua procesul de adaptare a activităților și a strategiei la condițiile pieței, mizând, în același timp, pe o creștere sustenabilă a companiilor din Grup, astfel încât să putem asigura stabilitatea financiară și eficiența tuturor liniilor de business pe care le deținem în portofoliu”, a spus  Alexandru Chiriță, Director General Electrica S.A.

De fapt sunt raportate venituri “pe hârtie” de peste 950 de milioane de lei, dar banii nu s-au încasat încă. Grupul a avut, pe segmentul de distribuție, cheltuieli mult mai mari cu achiziția de energie pentru consumul propriu tehnologic, dar nu le-a putut transfera în tarifele plătite de clienți, pentru că ele au fost înghețate prin lege. Pentru ca firmele de distribuție să nu raporteze rezultate dezastruoase și să li se taie și finanțările bancare și fondurile europene, s-a apelat la acest artificiu legal, „capitalizare” a acestor venituri – adică să fie trecute ca încasări deși practic banii nu s-au încasat, și vor fi încasați eșalonat în următorii cinci ani

“Începând cu data de 30 septembrie 2022, Grupul Electrica aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică, realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, față de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Grupul a înregistrat venituri din capitalizarea consumului propriu tehnologic în sumă de 951,6 milioane RON, reprezentând consumul propriu tehnologic suplimentar calculat ca diferență dintre costul net cu achiziția și costul consumului propriu tehnologic inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2022”, arată compania.

“Capitalizarea costului suplimentar cu achiziția energiei electrice din anul 2022, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic față de costurile incluse în tarifele aprobate pentru anul 2022, este prevăzută de OUG 119/2022, pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022, și de Ordinul ANRE nr. 129/2022 de aprobare a Normelor metodologice privind recunoașterea în tarife a costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic față de costurile incluse în tarifele reglementate publicate în MO 1019/19.10.2022.

Potrivit legislației incidente, costurile capitalizate se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării și se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate (RRR) aprobată de ANRE, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri. Acestea se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită „componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT”, detaliază Electrica.

În anul 2022, EBITDA consolidată a crescut cu 1.491 milioane RON comparativ cu 2021 (vs. scădere 1.081 milioane RON în anul 2021 comparativ cu 2020), în timp ce marja profitului net a crescut cu 1.112 milioane RON (vs. scădere 940 milioane RON în 2021 comparativ cu 2020).

Evoluția EBITDA consolidată a  fost generată, în principal, de performanța  segmentului de furnizare, ca rezultat al strategiei de mitigare a riscului prin acoperirea cu contracte la termen pentru achiziția de energie, al strategiei de control al costurilor, precum și de implementarea prevederilor OUG nr. 119/2022. Prin intermediul ordonanței, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, față de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial.

Veniturile Grupului Electrica, în anul 2022, s-au ridicat la valoarea de 10.010 milioane RON, reprezentând o creștere de 39,4% față de anul precedent.

Iată situația pe segmente

Segmentul de furnizare:

            Veniturile din furnizarea de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 2.413,6 milioane RON, în principal din efectul net al creșterii prețurilor de vânzare pe piața cu amănuntul cu 53% și al unei ușoare creșteri cu 8,7% a cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul;

            Veniturile din subvenții însumează 2.687 milioane RON, fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, deconturile pentru sumele datorate fiind depuse în anul 2022 și pentru diferențele din anul 2021.

Segmentul de distribuție:

            În anul 2022, veniturile din segmentul de distribuție de energie electrică au crescut cu aproximativ 665,8 milioane RON, sau 24,4%, la 3.396,6 milioane RON, de la 2.730,8 milioane RON în 2021, în principal din efectul generat de creșterea cu 110,9 milioane RON a veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (respectiv recunoașterea investițiilor în rețea în legătură cu acordurile de concesiune), la care s-au adăugat creșterea tarifelor de distribuție și scăderea volumelor de energie electrică distribuită, cu un impact net de 554,9 milioane RON sau 24,9%;

            Veniturile din producția de imobilizări necorporale, în valoare de 989,3 milioane RON, sunt înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021 și reprezintă capitalizarea costului suplimentar cu achiziția energiei electrice realizate în anul 2022, în vederea acoperirii CPT față de costurile incluse în tarifele aprobate de ANRE pentru anul 2022.

Pe segmentul de furnizare, profitul net în 2022 este de 261 milioane RON (față de pierderea de 390 milioane RON din 2021) și EBITDA pozitivă de 390,9 milioane RON (față de o valoare negativă de 439,7 milioane RON din 2021), în principal ca urmare a creșterii veniturilor pe fondul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice, coroborat cu eforturile interne de mitigare a riscurilor privind achiziția energiei necesare pentru revânzare și de control al costurilor operaționale.

Pe segmentul de distribuție, rezultatul înregistrat în 2022 reprezintă un profit net de 308 milioane RON și EBITDA pozitivă de 1.017 milioane RON (372 milioane RON în 2021), un impact semnificativ pozitiv fiind rezultat din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), sub formă de venituri din producția de imobilizări necorporale în valoare de 989,3 milioane RON, pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022.

Prin costuri suplimentare se înțelege valoarea determinată ca diferență între prețul de achiziție a energiei electrice pentru CPT față de prețul de achiziție ex-ante recunoscut de ANRE, înmulțită cu cantitatea atribuită consumului propriu tehnologic (CPT).

În anul 2022, Electrica S.A. a obținut un profit net individual de 24,3 milioane RON. Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2022 înregistrat de Electrica S.A. este în valoare de 0,1178 RON/acțiune. Valoarea totală brută a dividendelor este de 40 milioane RON.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...