Electrica are cea mai slabă performanţă după primele trei zile de bursă, dintre toate acţiunile similare

Toate acţiunile „electrice” au avut de suferit, mai mult sau mai puţin, ca urmare a operaţiunilor speculative în primele trei zile de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Toate au scăzut faţă de primele cotaţii, dar toate au fost în câştig după a treia zi. Electrica (EL) înregistrează, totuşi, cea mai slabă performanţă, cu o creştere a valorii acţiunii de numai 0,4% faţă de preţul final al ofertei primare iniţiale.
Adrian N. Ionescu - mar, 08 iul. 2014, 21:05
Electrica are cea mai slabă performanţă după primele trei zile de bursă, dintre toate acţiunile similare

Acţiunile  Electrica (EL) s-au oprit la preţul de  11,04 lei / acţiune, la sfârşitul celei de a treia zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ceea ce înseamnă un câştig de numai 0,4 % faţă de preţul final al ofertei primare iniţiale (IPO) şi de 5,6 % faţă de preţul cu discount la care titlurile s-au vândut investitorilor mici.

În schimb, după primele trei zile de tranzacţionare, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) câştigau 3,5% faţă de preţul general al ofertei şi 12,5% faţă de cel din tranşa investitorilor mici, după primele trei zile la BVB.

Cea mai bună performanţă rămâne cea a Transelectrica (TEL), înregistrată acum în 2006, în plin boom bursier: + 40,5%. Oferta TEL nu a avut tranşă cu discount. Totodată, cu toate că nu este o companie din domeniul electric, merită să pomenim că Romgaz (SNG) a înregistrat un câştig de aproape 19% faţă de preţul cu discount.

Comportamentul diferit  al acţiunilor „electrice” în primele trei zile se explică atât prin momentele diferite, cât şi prin condiţiile diferite în care s-au desfăşurat.

Transelectrica (TEL) beneficia de avantajul premierei (cea dintâi IPO de mare companie a statului) şi de specacolul creşteriii generale a pieţei, de al cărei sfârşit puţini se temeau în ajunul anului de vârf 2007.

IPO Electrica (EL) a venit după succesul răsunător al IPO Romgaz (SNG, cea mai mare la acea dată) şi după cel remarcabil al  Nuclearelectrica (SNN). De atunci şi până acum, SNN a suferit cel amai greu de pe urma introducerii, la puţină vreme după IPO, a „taxei de stâlp”, care a făcut să să fie resimţită de investitori ca pe o păcăleală.

Efectele s-au văzut şi asupra IPO Electrica (EL), în care nu s-a putut obţine decât preţul minim cerut în ofertă.

Toate IPO au fost urmate de câte o primă zi cu foarte multe şi foarte mari tranzacţii: peste 22 de milioane de lei la TEL (18% din valoarea ofertei), peste 92 de milioane de lei la SNG (dar numai 8% din valoarea ofertei) şi 59 de milioane de lei la Electrica.

Investiţiile în acţiunile companiilor energetice, realizate până acum prin ofertele publice ale statului, aduc câştiguri de până la 40% celor care vând acţiunile respective la Bursa din Bucureşti, în aceste zile. Toate acţiunile companiilor energetice ale statului sunt în câştig, mai mare sau mai mic, cu o excepţie, Nuclearelectrica (SNN), care pierde între 22 şi 28% faţă de preţurile din IPO, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.   

Şi perspectivele „acţiunilor electrice” sunt diferite. În ciuda siguranţei pe care i-o dau tarifele administrate, preţul Transelectrica (TEL) va trebui să absoarbă în perioada imediat următoare invazia celor 10 milioane de acţiuni vândute de Fondul Proprietatea. Rezultatele bune pe anul trecut au mai absorbit o creştere a ofertei de „marfă”, dar aceasta a fost mult mai mică.

Nuclearelectrica (SNN) se reface greu, încă, după şocul „taxei pe stârp” şi piaţa de electricitate nu o ajută, din cauza cererii reduse. Energia nucleară, pe de altă parte, nu se află în graţia investitorilor. SNN nu este însă o acţiune speculativă.

În fine, în ciuda performanţei slabe de după IPO, acţiunile Electrica (EL) au o perspectivă mai bună decât SNN. Alimentează cu electricitate jumătate din ţară, fără să se teamă de concurenţă.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele prezente și viitoare din portofoliul Euroins România, nu mai face parte......
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești ...
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...