Electrica investeşte 340 de milioane de lei în reţelele de distribuţie

Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, derulează investiţii de aproximativ 340 de milioane de lei, cofinanţate din fonduri europene, potrivit unui comunicat al companiei.
AGERPRES - vin, 18 iun. 2021, 12:07
Electrica investeşte 340 de milioane de lei în reţelele de distribuţie

Cele mai importante investiţii ale companiei au vizat îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie şi creşterea eficienţei operaţionale prin modernizarea, automatizarea instalaţiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum şi creşterea eficienţei energetice prin reducerea pierderilor în reţele, scrie Agerpres.

Proiectele de investiţii ale companiei urmează liniile strategice directoare pentru dezvoltarea unor reţele inteligente care să permită dezvoltarea, conectarea şi operarea unor surse multiple şi distribuite pe scara largă, asigurând cadrul tranziţiei către energia verde.

Oportunităţile de finanţare externă constituie o pârghie importantă pentru susţinerea investiţiilor în infrastructură şi digitalizare, precum şi a obiectivelor de eficienţă energetică, se mai arată în comunicat.

DEER a iniţiat mai multe proiecte importante de investiţii prin cofinanţare din fonduri europene. Acestea ar urma să fie finanţate în cea mai mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivele Specifice 6.3 si 6.1.- Cod apel: POIM/290/6/3/ „Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor” şi Cod apel: POIM/289/6/1/ „Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogas, geothermal), producţie”. Contribuţia companiei la aceste proiecte va fi de aproximativ 22% din valoarea lucrărilor.

Proiectele depuse au fost acceptate şi declarate eligibile şi vizează următoarele obiective: îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi energetice, facilitarea optimizării consumului de energie la consumatori, gestionarea infrastructurii pentru garantarea funcţionării la parametrii de calitate stabiliţi prin Standardul de Performanţă, dezvoltarea şi modernizarea instalaţiilor de distribuţie, digitalizarea de staţii de transformare existente şi adaptarea capacităţilor de preluare a producţiei din resurse regenerabile din zonele adiacente acestora.

Trei dintre proiectele complexe depuse au primit deja aprobarea pentru finanţare, din cadrul axei POIM 6.3 – Cod apel: POIM/290/6/3/ „Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor”, cu o valoarea eligibilă totală care depăşeşte 160 milioane de lei, acestea urmând a fi finalizate în anul 2023 şi se referă la implementarea unui Sistem de Distribuţie Inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din cartierul Rogerius, localitatea Oradea, implementarea unui sistem de distribuţie inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din municipiul Târgu Mureş, judeţul Mureş, realizarea unui sistem de distribuţie inteligentă într-o zonă omogenă de consumatori de energie electrică din mai multe cartiere ale municipiului Galaţi.

Cel de-al patrulea proiect ” Soluţii Măsurare Inteligentă Regiunea Centru – Oraşele Codlea şi Ghimbav”, din cadrul aceleiaşi axe, se află în fază finală de evaluare tehnico-economică şi are o valoare eligibilă de 50 de milioane de lei.

Aceste proiecte vizează, pe lângă lucrări de modernizare infrastructură de reţea (linii, staţii, posturi de transformare), implementarea sistemelor avansate de management al activelor (AMS) şi de management al datelor de măsurare (MDM) şi instalarea contoarelor de măsurare inteligentă în zone omogene din oraşele Oradea, Galaţi, Codlea şi Târgu Mureş, înglobând un număr de peste 40.000 consumatori casnici.

Pe Axa POIM 6.1 – Cod apel: POIM/289/6/1/ 2014-2020 – Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal) – distribuţie, au fost depuse încă trei proiecte, care urmează a fi evaluate din perspectiva tehnico-economică pentru aprobarea finanţării.

Proiectele vizează realizarea unei staţii electrice 110/20Kv Leordina, pentru mărirea capacităţii de distribuţie a energiei electrice din zona Valea Vişeului si Valea Izei, judeţul Maramureş, respectiv modernizarea staţiei 110/20/ 6Kv de la Băiţa şi a staţiei 110/20Kv de la Lechinţa.

Pentru orizontul mediu, compania are în plan pe lângă continuarea modernizării infrastructurii de reţea, accelerarea digitalizării, dezvoltarea de canale alternative pentru interacţiunile cu utilizatorii, precum şi crearea unui mediu de lucru modern pentru angajaţi, prin implementarea conceptului de Distribuţie Digitală. Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.

Distribuţie Energie Electrică România (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator naţional de reţele de distribuţie a energiei electrice, cu o acoperire de 18 judeţe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României.

DEER distribuie energie electrică la peste 3,8 milioane de utilizatori, acoperă o suprafaţă de 97.196 km2 şi gestionează 198.988 km de linii electrice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...