1EUR = 4.7800 RON | Bucureşti 10 º

Companii

Profitul net al Electrica a scăzut la jumătate, în primele şase luni din 2019, faţă de primul semestru din anul trecut

Profitul net al Electrica a scăzut cu 48% în primul semestru din 2019, la 109 milioane de lei, faţă de 210 milioane de lei, în primele şase luni din 2018, conform datelor publicate de companie.

14 aug, 2019 | ECONOMICA.net

Grupul Electrica a înregistrat, în primele șase luni ale acestui an, un profit net consolidat de 109 milioane RON, acoperind pierderea din T1 în sumă de 41 milioane RON printr-un profit net înregistrat în T2 de 150 milioane RON. Profitul net consolidat bugetat pentru anul 2019 este în sumă de 121 milioane RON, astfel încât profitul net consolidat la finalul S1 2019 reprezintă 90% din valoarea anuală bugetată, se arată într-un comunicat al companiei.

Totuşi, profitul net a scăzut cu 48% faţă de cel înregistrat în primele şase luni din 2018 (210 milioane lei)

“Ne bucurăm să putem spune că, în pofida contextului deloc lipsit de provocări, Grupul Electrica a reușit să surmonteze o parte din condițiile negative ale pieței de energie și cadrului de reglementare, și să înregistreze un profit net consolidat de 109 milioane RON în primele 6 luni ale anului, care reprezintă 90% din valoarea bugetată pentru 2019.
Este de remarcat și creșterea veniturilor operaționale, o consecință firească atât a creșterii consumului din această perioadă, cât și a investițiilor realizate, în special, în rețelele noastre de distribuție și în îmbunătățirea serviciilor prestate.
Mai mult decât atât, ne aflăm în plin proces de dezvoltare a unor noi proiecte majore, despre care vom oferi detalii în viitorul apropiat. Avem planuri ambițioase pentru perioada următoare, care, pe lângă continuarea programelor de optimizare a activității Grupului, includ îmbunătățirea ofertei de produse și servicii pe segmentul de furnizare, precum și întâmpinarea nevoilor clienților noștri, atât prin dezvoltarea de noi soluții și servicii, cât și prin investiții susținute în rețele și tehnologie”, a declarat directorul general al companiei, Corina Popescu

Iată comunicatul detaliat al Electrica:

“În segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 6,6%, ca urmare a creșterii cantității distribuite totale cu 0,3% și a tarifelor medii de distribuție, precum și a majorării semnificative a valorii investițiilor în rețea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în S1 2019, comparativ cu S1 2018.

În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu 2018, tarifele de distribuție au crescut cu aproximativ 3,2% la SDTN, 7,2% la SDMN și 5,8% la SDTS, iar de la 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parțial valoarea contribuției de 2% din cifra de afaceri către ANRE, stabilită prin OUG nr. 114/2018.

De asemenea, începând cu 1 iulie 2019, au fost aprobate prin ordine ANRE noi tarife de distribuție, majorate în medie cu 2,3% pentru cei trei operatori de distribuție ai Grupului Electrica, ce reflectă creșterea Ratei Reglementate a Rentabilității (RRR) la valoarea de 6,9%.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,5%, ca rezultat al creșterii cu 7,7% a cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul, a majorării prețurilor medii de vânzare cu 6,3%, precum și ca urmare a dezvoltării activității de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziția energiei electrice au crescut cu 32,6%, la 1.683 milioane RON în S1 2019, în principal ca urmare a creșterii prețurilor de tranzacționare pe OPCOM.

Această evoluție a fost resimțită în segmentul de distribuție, prin majorarea cu 22,3% a costului energiei electrice achiziționate pentru acoperirea pierderilor în rețea. Astfel, efectul pozitiv generat de ușoara scădere a cantității necesare pentru acoperirea pierderilor în rețea, comparativ cu S1 2018, a fost anulat de creșterea prețurilor de achiziție a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari față de prețul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuție din Grupul Electrica. Aceste diferențe pot fi însă recuperate, cel puțin parțial, prin tarifele de distribuție, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a.

Și în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creștere a cheltuielilor cu achiziția de energie electrică cu 35,6%, ca efect cumulat al creșterii prețului de achiziție și al cantității de energie electrică achiziționată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece, prin tarifele aprobate de către ANRE, prețul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă prețul de achiziție a energiei electrice efectiv realizat. Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziția de energie electrică aferente anilor 2018 și 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 și până la 28 februarie 2022”

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO