1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Electrica vine cu precizări după ce a apărut pe celebra listă neagră a Consiliului Concurenței și susține că i-au fost încălcate drepturile

Compania Electrica a transmis astăzi un comunicat de presă în care încearcă să aducă niște clarificări după ce Consiliul Concurenței a făcut publică o lista neagră, pe care se află companii care au participat la trucarea de licitații.

28 aug, 2020 | ECONOMICA.net

Potrivit acestui comunicat, Societatea Energetică Electrica S.A. a fost sancționată de către Consiliul Concurenței prin Decizia nr. 77/20.12.2017 (Decizia), autoritatea reținând calitatea de “facilitator” (concept neconfirmat definitiv de instanțele din România). Electrica susține că a colaborat deplin cu Consiliul Concurenței pe parcursul investigației, dincolo de obligația legală, și nu a fost menționată în probatoriul autorității de concurență că participant la înțelegerile din piață.

Totodată, având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, firma consideră că nu se poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, se mai precizează în comunicat.

Citește și: https://www.economica.net/consiliul-concurentei-a-publicat-o-lista-cu-35-de-firme-care-au-trucat-licitatiile-publice-in-ultimii-trei-ani-nume-grele-pe-lista_189263.html
 
Compania a contestat Decizia, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, având termen de judecată 09.02.2022, astfel încât, în acest moment nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

În acest context, includerea Electrica în “lista neagră” întocmită de Consiliul Concurenței încalcă drepturile și aduce atingere imaginii firmei, întrucât este asociată cu ideea de vinovăție dovedită definitiv, ceea ce este lipsit de fundament legal. În consecință, Electrica va lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicită eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate, se mai specifică în comunicat.

Electrica reamintește că, în săvârșirea faptelor reținute de către Consiliul Concurenței nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societății și nici nu au acționat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urmă acestor demersuri interne, a procedat la adoptarea măsurilor legale care se impun.


Firma mai precizează că evenimentele care fac obiectul Deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

"Electrica este o societate comercială cu capital majoritar privat, organizată după cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și are o politică de toleranță zero față de orice încălcări ale legilor în vigoare. În acest sens, la  nivelul companiei există un program de asigurare a conformității cu legislația în domeniul concurenței (diseminat, implementat și asumat de angajați)", susțin reprezentanții societății.

Electrica mai subliniază că este o companie listată la bursă, iar informațiile lipsite de fundament făcute public pot influența negativ preţul acţiunilor și posibilităţile viitoare de finanțare.


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO