Hipermarketurile câştigă teren pe piaţa electrocasnicelor

Lanţurile de hipermarketuri "fură" tot mai mult din cotele de piaţă ale comercianţilor electroIT. Românii s-au obişnuit să îşi cumpere electrocasnicele odată cu mâncarea şi alte produse de uz casnic. Trei din 10 produse se vând în magazinele alimentare.
Alina Stanciu - sâm, 03 aug. 2013, 21:04
Hipermarketurile câştigă teren pe piaţa electrocasnicelor

În ultimii trei ani, marile lanţuri internaţionale de retail au luat tot mai mult din cotele de piaţă ale comercianţilor electroIT. Comerţul online este şi el în creştere în timp ce apetitul românilor pentru produse electrice şi electrocasnice scade, din cauza condiţiilor economice nefavorabile. Singurul segment care a dus în ultimii ani la creşterea afacerilor celor mai mari retaileri de profil sunt gadgeturile. „În ciuda creşterii lente înregistrată de retailerii specializaţi în produse electrice şi electrocasnice la finele perioadei analizate (2006-20012), o categorie de produse continuă să beneficieze de o cerere foarte puternică din partea consumatorilor. Este vorba despre computere şi periferice.Electronicele high-tech, cum ar fi smartphone-urile, tabletele şi laptopurile sunt foarte populare în rândul tinerilor din mediul urban din România, mulţi dintre aceştia dorindu-şi cele mai noi tehnologii disponibile. Pentru aceştia, tehnologia contează mult mai mult decât preţul”, se arată într-o analiză realizată de compania de cercetare Euromonitor, remisă ECONOMICA.NET.

Cât au luat hipermarketurile

Despre faptul că marii retaileri electroIT pierd cotă de piaţă în favoarea lanţurilor de hipermarketuri s-a vorbit încă din 2006. O spunea chiar Dan Ostahie, CEO-ul Altex, companie care pierduse atunci 2-3% din cota de piaţă în favoarea magazinelor. „Aceasta se datorează în mare parte limitării creditului cu buletinul de către BNR şi a condus la scăderea afacerilor retailerilor specializaţi, precum Altex, favorizând lanţurile de hipermarketuri, care au politici ceva mai agresive”, declara atunci Ostahie.

De atunci, hipermarketurile au devenit tot mai importante pe acest segment, consumatorii cumpărând odată cu mâncare şi electrice şi electrocasnice. Astfel, din datele furnizate ECONOMICA.NET de către Euromonitor, în 2012, marile magazine alimentare aveau o cotă de 34,3% din retailul offline pe segmentul electrocasnice (în volum). Din aceşti 34%, hipermarketurilor le revin 28,3%, iar supermarketurilor 6%. 

Cu un an în urmă, hipermarketurile aveau o cotă de piaţă de 27,5% din cei 33,6% ocupaţi de retailerii de alimente, în timp ce în 2010 cota marilor magazine pe segmentul electrocasnice era de 26,8% din cei 33% ocupaţi de lanţurile alimentare. 

Din total piaţă de produse electrocasnice, retailerii specializaţi aveau 42,8% din piaţă, hiper magazinele alimentare  34,3% şi retailerii online aveau 1,6%.

În ceea ce priveşte piaţa produselor electrice, situaţia este similară cu cea în cazul produselor electrocasnice. În ultimii ani, magazinele nespecializate au câştigat teren, dar în proporţii mult mai mici comparativ cu ce se întâmplă pe piaţa electrocasnicelor. Astfel, potrivit datelor Euromonitor, anul trecut hipermarketurile deţineau 11,5% din piaţă, faţă de 10,9% în 2011 şi 10,3% în 2010. Marile lanţuri de magazine IT&C deţineau însă anul trecut 69,6% din piaţă, iar pe internet se vindeau 14,8% dintre produse.

Piaţa produselor electroIT este estimată la aproximativ 1,2 miliarde de euro anul acesta, principalii jucători offline fiind Altex, Flanco şi Domo.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Sphera Franchise Group deschide un nou restaurant Pizza Hut Fast Casual Delivery în București
Sphera Franchise Group deschide un nou restaurant Pizza Hut Fast Casual Delivery în București
Sphera Franchise Group, deținătoarea companiei care operează în sistem de franciză brandul Pizza Hut în România, a ...
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia România va putea acorda în continuare asistenţă tehnică şi financiară ...
Calea ferată Cluj – Oradea: Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico – economici pentru electrificarea liniei
Calea ferată Cluj – Oradea: Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico – economici pentru electrificarea ...
Guvernul a aprobat miercuri, 19 ianuarie, indicatorii tehnico-economici pentru electrificarea și reabilitarea liniei de ...