Elementele de caroserie, cele mai căutate componente pe site-urile de piese auto

O analiză Autovit.ro arată o creștere accelerată a comerțului online cu piese auto, o consecință naturală a creșterii parcului auto.
Cristian Negrei - mar, 16 mart. 2021, 19:10
Elementele de caroserie, cele mai căutate componente pe site-urile de piese auto

În România, anul trecut s-au tranzacționat aproape un milion de mașini second-hand, atât din import, cât și pe plan intern. În acest context se înregistrează și o creștere a competiției pe piața de piese auto, fiind tot mai multe părți interesate, de la producători, distribuitori, magazine online până la service-uri sau dezmembratori auto.

Piața pieselor auto este compusă din componente originale noi (OE), piese noi realizate de furnizori(aftermarket) și piese second-hand provenite de regulă din dezmembrări.

Adesea se face o confuzie între piesele auto aftermarket și cele contrafăcute. Principala diferență dintre ele este calitatea și siguranța pe care o oferă în exploatare, piesele auto aftermarket fiind similare cu cele așa-zise originale. Sunt comercializate legal, sunt omologate și pot asigura reparații de bună calitate.

Piesele de origine (OE) sunt comercializate aproape exclusiv prin dealerii autorizați ai mărcilor. Cum vorbim despre un „circuit închis” scade riscul de a da peste un produs contrafăcut. Dar există și excepții.

Piesele din dezmembrări au avantajul unui preț mic. În timp, cererea mare pe piața de piese de schimb a condus la apariția unor noi modele de business – dezmembratori care funcționează ca magazine online sau service-uri auto care au linie de dezmembrări.

Conform Autovit.ro categoria „piese auto” de pe site-ul său înregistrează o creștere spectaculoasă în ultimii doi ani. Dacă la începutul lui 2019 erau aproximativ 160.000 de anunțuri publicate în această categorie, numărul lor s-a dublat după doar un an, iar în martie 2021 se înregistrează peste 850.000 de anunțuri de piese de schimb și consumabile pentru mașini.

Același trend crescător îl are și numărul de vizitatori, de la puțin peste 100.000 la începutul lui 2019 până la peste 420.000 în luna martie a acestui an.

Cele mai căutate piese pe Autovit.ro sunt bara față (7.134 căutări), far (5.498 căutări), oglindă (5.086 căutări), aripă (3.058 căutări) și bară spate (2.326 căutări).

Oficialii Autovit.ro notează că există puține informații oficiale despre valoarea pieței pieselor de schimb din România. Autovit.ro este cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, dar și de piese auto.

Te-ar mai putea interesa și
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul chinez poate cere daune statului
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul ...
Adoptarea Legii 5G în forma actuală ar putea costa industria de telecomunicații din România între 2,7 și 4,2 miliarde de euro în următorii 10 ani, potrivit estimărilor din raportul emis de......
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea semna miercuri, 12 mai, contractul pentru ...
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Germanii de la Mercedes-Benz au prezentat conceptul EQT, un viitor vehicul care „va atrage familiștii și clienții care ...
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Investiţiile directe realizate de fondurile suverane de investiţii în 2020 aproape s-au dublat comparativ cu 2019, ajungând ...