Elementele de caroserie, cele mai căutate componente pe site-urile de piese auto

O analiză Autovit.ro arată o creștere accelerată a comerțului online cu piese auto, o consecință naturală a creșterii parcului auto.
Cristian Negrei - mar, 16 mart. 2021, 19:10
Elementele de caroserie, cele mai căutate componente pe site-urile de piese auto

În România, anul trecut s-au tranzacționat aproape un milion de mașini second-hand, atât din import, cât și pe plan intern. În acest context se înregistrează și o creștere a competiției pe piața de piese auto, fiind tot mai multe părți interesate, de la producători, distribuitori, magazine online până la service-uri sau dezmembratori auto.

Piața pieselor auto este compusă din componente originale noi (OE), piese noi realizate de furnizori(aftermarket) și piese second-hand provenite de regulă din dezmembrări.

Adesea se face o confuzie între piesele auto aftermarket și cele contrafăcute. Principala diferență dintre ele este calitatea și siguranța pe care o oferă în exploatare, piesele auto aftermarket fiind similare cu cele așa-zise originale. Sunt comercializate legal, sunt omologate și pot asigura reparații de bună calitate.

Piesele de origine (OE) sunt comercializate aproape exclusiv prin dealerii autorizați ai mărcilor. Cum vorbim despre un „circuit închis” scade riscul de a da peste un produs contrafăcut. Dar există și excepții.

Piesele din dezmembrări au avantajul unui preț mic. În timp, cererea mare pe piața de piese de schimb a condus la apariția unor noi modele de business – dezmembratori care funcționează ca magazine online sau service-uri auto care au linie de dezmembrări.

Conform Autovit.ro categoria „piese auto” de pe site-ul său înregistrează o creștere spectaculoasă în ultimii doi ani. Dacă la începutul lui 2019 erau aproximativ 160.000 de anunțuri publicate în această categorie, numărul lor s-a dublat după doar un an, iar în martie 2021 se înregistrează peste 850.000 de anunțuri de piese de schimb și consumabile pentru mașini.

Același trend crescător îl are și numărul de vizitatori, de la puțin peste 100.000 la începutul lui 2019 până la peste 420.000 în luna martie a acestui an.

Cele mai căutate piese pe Autovit.ro sunt bara față (7.134 căutări), far (5.498 căutări), oglindă (5.086 căutări), aripă (3.058 căutări) și bară spate (2.326 căutări).

Oficialii Autovit.ro notează că există puține informații oficiale despre valoarea pieței pieselor de schimb din România. Autovit.ro este cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, dar și de piese auto.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Baciu (MS): Până luni au fost generate 3.603.264 de certificate de vaccinare anti-COVID
Andrei Baciu (MS): Până luni au fost generate 3.603.264 de certificate de vaccinare anti-COVID
Un număr de 3.603.264 de certificate de vaccinare anti-COVID au fost generate până luni, la ora 10,00, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al......
Dăianu: Creşterea preţurilor la energie va încetini creşterea economică în Europa şi va amputa puterea de cumpărare a oamenilor
Dăianu: Creşterea preţurilor la energie va încetini creşterea economică în Europa şi va amputa puterea de cumpărare ...
Creşterea preţurilor la energie este descumpănitoare, un şoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în ...
Carantină Bucureşti – DSP: Rata cazurilor va ajunge probabil mâine la 6 în Capitală. Aşteptăm rata de vineri pentru trecerea în scenariul 2 – Ce restricţii se vor aplica
Carantină Bucureşti – DSP: Rata cazurilor va ajunge probabil mâine la 6 în Capitală. Aşteptăm rata de vineri ...
Şcolile din Bucureşti ar putea să treacă de vineri în online, conform scenariului 2. Dr. Angelica Chirică, reprezentant ...
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că este de preferat prezenţa fizică în şcoli şi universităţi ...