Elena Udrea, sub control judiciar pe cauţiune de 5 milioane lei

Economica.net
30 10. 2015
elena_udrea_55511900

Potrivit unor surse judiciare, măsura a fost luată după ce Parlamentul nu a încuviinţat arestarea preventivă, iar controlul judiciar pe cauţiune este următoarea măsură raportat la gravitatea faptei.

‘Luând cunoştinţă de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaţilor, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de încuviinţare a urmării penale, de reţinere şi de arestare preventivă), procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune (5.000.000 lei) faţă de inculpata Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. (…) Inculpatei Udrea i se atrage atenţia că nedepunerea cauţiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă’, se arată într-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; să informeze cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; să nu părăsească municipiul Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii şi martori şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale.

”Inculpatei Udrea i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive’, mai precizează DNA.

Elena Udrea, menţionează sursa citată, va depune o cauţiune în valoare de 5 milioane lei, care va fi consemnată pe numele acesteia la dispoziţia DNA prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Măsura dispusă de procuror poate fi atacată, însă, într-o decizie, ÎCCJ arăta că prevederile legale nu instituie şi posibilitatea de contestare a cuantumului cauţiunii, fixarea cauţiunii fiind atributul suveran al organului judiciar competent.