Eliminarea cotei de impozitare aplicată dividendelor din fondurile de pensii Pilon 2 şi 3 – Proiect PNL

Mai mulţi deputaţi PNL au depus la Parlament un proiect legislativ prin care se prevede eliminarea cotei de impozit pe dividende aplicată fondurilor de pensii administrate privat şi fondurilor de pensii facultative.
AGERPRES - mie, 06 sept. 2023, 12:48
Eliminarea cotei de impozitare aplicată dividendelor din fondurile de pensii Pilon 2 şi 3 - Proiect PNL

Potrivit proiectului, care modifică în acest sens art. 43 alin 5 al Codului Fiscal, care stabileşte aplicarea cotei de impozitare de 8% dividendelor, „prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative şi organismelor de plasament colectiv fără personalitate juridică, constituite potrivit legislaţiei în materie”, scrie Agerpres.

„Aceste dispoziţii se aplică începând cu distribuirile de dividende realizate în baza situaţiilor financiare depuse la organele competente pentru anul 2023”, mai prevede propunerea legislativă.

Iniţiatorii, deputaţii PNL Bogdan Huţucă, Gabriel Andronache, Mara Calistra şi Florin Roman, menţionează în expunerea de motive a proiectului că, până la intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului 16/2022 privind măsuri fiscale, impozitul pe dividende nu se aplica dividendelor încasate de fondurile de pensii administrate privat şi fondurile de pensii facultative.

De asemenea, sunt scutite de impozit dividendele plătite către fondurile de pensii nerezidente, astfel cum acestea sunt definite în legislaţia statului membru al UE sau în unul din statele SEE, cu condiţia existenţei unui instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.

„Modificările aduse Codului Fiscal prin OG 16/2022 au introdus impozitul pe dividende de 8% şi dividendelor distribuite sau plătite fondurilor de pensii administrate privat şi fondurilor de pensii facultative. Această prevedere se aplică veniturilor din dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2023. Prin prezentul proiect, propunem revenirea la conţinutul prevederilor fiscale anterioare modificărilor aduse prin OG 16/2022 pentru modificarea şi completarea legii 227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale”, arată iniţiatorii.

Proiectul este semnat de 26 parlamentari liberali şi va intra mai întâi în dezbaterea Senatului. Camera Deputaţilor este for de decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...