FPTR: Neimpozitarea tichetelor de vacanţă ar creşte încasările din turism cu 1,2 mld. euro

Eliminarea impozitării cu 16% a tichetelor de vacanţă ar trimite în concedii în ţară peste 1,5 milioane de angajaţi din sectorul privat, care ar genera încasări din turism de mai mult de 1,2 miliarde de euro, potrivit calculelor FPTR, care cere Guvernului impozit zero la tichetele de vacanţă.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 08:28
FPTR: Neimpozitarea tichetelor de vacanţă ar creşte încasările din turism cu 1,2 mld. euro

„Legea privind tichetele de vacanţă, promulgată prin ordonanţă de ugenţă în în februarie 2009, a eşuat lamentabil din cauza introducerii în iulie 2010 a unei alte ordonanţe pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Printre măsurile prevăzute a fost şi impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, cadou, de creşă şi de vacanţă”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Din cauza impozitării, numărul tichetelor de vacanţă utilizate de către angajatorii privaţi este „aproape nul”, arată sursa citată.

„Această lege a fost readusă în discuţie de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) ca fiind o şansă acordată turismului românesc, care ar putea să-şi consolideze creşterile din acest an şi în decursul anilor viitori. Pentru a putea fi adoptate şi de firmele private şi a stimula astfel creşterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanţă”, a declarat, în comunicat, Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

Federaţia estimează că eliminarea impozitării cu 16% ar face ca numărul turiştilor care îşi fac concediile în ţară să se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta creşteri de peste 1,2 miliarde de euro, ţinând cont că fiecare angajat va primi tichete în valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

Potrivit FPTR, tichetele de vacanţă nu au fost puse în practică de angajatori tocmai din cauza impozitării acestora.

„Pe de altă parte există exemple pe scară largă la nivelul Europei, în ţări precum Franţa, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elveţia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanţă a fost implementat şi pus în practică cu succes. De aceea aceste ţări reuşesc să reţină între graniţele proprii un număr mare de turişti. Acest lucru nu este de neglijat, pentru că posibila investiţie a angajatorului în astfel de vacanţe oferite salariaţilor ar aduce beneficii de ambele părţi, reprezentând o stabilizare a forţei de muncă şi o măsură eficientă de motivare a angajaţilor”, a mai spus Murad.

Repredentanţii federaţiei spun că tichetele de vacanţă vor avea un impact pozitiv atât în ceea ce priveşte stimularea turismului intern al României şi creşterea numărului de turişti, cât şi în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, prin creşterea bazei de impozitare aplicată asupra încasărilor operatorilor din turism.

Tichetele de vacanţă, eliminate în 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar instituţiile şi companiile de stat obligate să le acorde, în cuantum de 3.600 de lei pe angajat, măsura fiind susţinută de MDRT şi aflată în prezent în analiza comisiillor parlamentare.

Modificările propuse de MDRT la un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară prevăd extinderea acordării tichetelor pentru societăţile şi instituţiile care angajează funcţionari publici.

Astfel, pe lângă instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, şi cele care încadrează funcţionari publici ar putea fi obligate să acorde prima de vacanţă doar prin intermediul tichetelor de vacanţă.

Tichetele de vacanţă au fost introduse în 2009, prin ordonanţă de urgenţă, pentru angajaţii din sectorul public şi privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului în funcţie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei.

Ulterior, însă, în contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 instituţiilor publice li s-a interzis să mai acorde angajaţilor atât tichete cadou şi de masă, cât şi tichete de vacanţă. Interdicţia a fost prelungită suuccesiv pentru următorii doi ani.

În prezent, ordonanţa de urgenţă din 2009 prin care tichetele de vacanţă au fost introduse se află în dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputaţilor. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Rregionale şi Turismului (MDRT) doresc să depună mai multe amendamente.

Pentru ca bugetarii să primească din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele să fie introduse în proiectul de lege, aprobate în plenul Parlamentului şi promulgate de preşedinte.

O persoană va putea beneficia de tichete de vacanţă în sumă maximă de 3.600 de lei, respectiv trei salarii medii pe economie.

O altă noutate va fi eliminarea limitării la 10% a comisionului perceput de agenţiile de turism.

Guvernul estima în 2009 că aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă în acel an, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar fi redus cu 36 de milioane de lei încasările la bugetul de stat

Pe fondul crizei economice, Guvernul a interzis instituţiilor publice centrale şi locale să acorde angajaţilor, în 2010 şi în anii următori tichete de masă, tichete cadou şi tichete de vacanţă.

Şi în 2009 Executivul a intenţionat să interzică autorităţilor şi instituţiilor publice să acorde angajaţilor tichete cadou şi tichete de vacanţă, până la sfârşitul anului, dar a renunţat la idee în urma negocierilor cu sindicatele şi a hotărât că pot fi acordate astfel de tichete dacă instituţiile publice se încadrau în cheltuielile aprobate cu această destinaţie.

Anul trecut, circa 5,5 milioane de români au mers în vacanţă în ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...