Elliott Associates intervine în sprijinul Fondului Proprietatea în două procese cu un mic acţionar

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a intervenit în sprijinul acestuia în două procese deschise de un mic acţionar al FP prin care contestă numirea Franklin Templeton ca administrator.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 19:35
Elliott Associates intervine în sprijinul Fondului Proprietatea în două procese cu un mic acţionar

Compania Manchester Securities Corporation, controlată de Elliott Associates, a depus cereri de intervenţie în interesul Fondului în două dosare în care avocatul Ioana Sfîrăială contestă înregistrarea unor decizii AGA şi solicită anularea altei decizii a acţioanrilor.

În primul dosar, Manchester Securities Corporation a solicitat instanţei să respingă cererea Ioanei Sfîrăială şi să dispună Registrului Comerţului înregistrarea hotărârilor AGA prin care s-a aprobat programul de răscumpărare al acţiunilor, ratificarea şi adoptarea deciziilor AGEA din 6 septembrie 2010, când a fost shimbat actul constitutiv şi Franklin Templeton a fost numit administrator al FP.

În acelaşi dosar este solicitată şi înregistrarea deciziilor AGA pentru ratificarea şi adoptarea tuturor hotărârilor AGEA din 6 septembrie 2010 – 24 aprilie 2012.

A doua cerere de intervenţie a fost făcută de Manchester Securities într-un dosar în care Ioana Sfîrăială solicită anularea unei hotărâri AGA pentru modificarea actului constitutiv aprobat de acţionarii Fondului Proprietatea în 29 noiembrie 2010.

Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Sfîrăială chiar a obţinut la Tribunalul Bucureşti (în decembrie 2011) şi, respectiv, la Curtea de Apel Bucureşti (în octombrie 2012) anularea unei hotărâri AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator.

Ulterior deciziei Curţii de Apel, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

Acţionarii Fondului Proprietatea urmează să voteze săptămâna viitoare, în AGA, o nouă reconfirme a Franklin Templeton în funcţia de administrator al FP, precum şi ratificarea tuturor deciziilor AGA de la numirea administratorului în septembrie 2010. Propunerea a fost făcută de compania de administrare a investiţiilor City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea.

La finele lunii octombrie, investitorii străini deţineau 51,49% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine 15,33% din acţiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.

Al doilea acţionar instituţional al FP, City of London, deţine 9,43% din acţiunile Fondului. City of London are acţiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) şi warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 1,3%, la 0,53 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a Fondului Proprietatea este de 7,302 miliarde lei (1,608 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...