Elveţienii au aprobat cele mai stricte reguli din lume pentru remunerarea directorilor de companii

Elveţienii au aprobat duminică, prin referendum, cele mai stricte reguli din lume pentru remunerarea şefilor de companii, iar directorii care le încalcă pot fi condamnaţi la închisoare, relatează CNBC.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 18:31
Elveţienii au aprobat cele mai stricte reguli din lume pentru remunerarea directorilor de companii

Participanţii la referendum au votat în proporţie de 68% ca acţionarilor companiilor listate să aibă dreptul de a bloca pachetele salariale ale conducerii, precum şi plata unor sume mari la instalarea sau plecarea managerilor.

Dacă managerii nu vor respecta aceste reguli vor risca pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Votul reflectă nemulţumirea tot mai mare provocată de bonusurile şi salariile excesive, având în vedere că directorii executivi şi preşedinţii de companii sunt printre cei mai bine plătiţi din lume.

Nemulţumirea publică a fost amplificată şi de un scandal recent, provocat de o primă de plecare de 72 de milioane de franci elveţieni (76 milioane dolari) acordată preşedintelui grupului farmaceutic Novartis, la care acesta a renunţat ulterior. Astfel, referendumul de duminică a avut una dintre cele mai mari rate de aprobare din istoria Elveţiei.

Propunerile de la referendum, promovate şi susţinute în ultimii patru ani de Thomas Minder, politician şi om de afaceri din nordul Elveţiei, au polarizat populaţia ţării, care de mult timp este un bastion al remuneraţiilor mari.

Alte grupuri pro-business, precum Economiesuisse, au avertizat că un rezultat pozitiv al referendumului va afecta competitivitatea Elveţiei, fiind posibil ca unele companii multinaţionale să îşi transfere activităţile în alte ţări.

Justin Szwaja, director la Ernst & Young în Geneva, consideră aceste temeri nejustificate.

„Ţara va rămâne probabil la fel de atractivă, având în vedere resursele, personalul calificat şi poziţia în centrul Europei”, a spus el.

De asemenea, propunerile nu ar trebui să fie o problemă pentru companiile performante, unde directorii vor putea aştepta în continuare remuneraţii corespunzătoare performanţelor şi rezultatelor obţinute, consideră Szwaja, care nu anticipează un exod al talentelor în afara Elveţiei.

Elveţia este atractivă pentru unele din cele mai mari companii din lume datorită taxelor reduse, politicilor stabile şi legislaţiei „prietenoase” pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...