Elveţienii de la Ameropa pot delista Chimpex

Traderul elveţian de îngrăşăminte şi chimicale Ameropa Holding a cumpărat vineri 6,74% din acţiunile Chimpex Constanţa (CHEM) şi a ajuns să deţină 98,28% din titlurile operatorului portuar, participaţie de la care poate delista compania.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 07:43
Elveţienii de la Ameropa pot delista Chimpex

Acţiunile au fost cumpărate prin mai multe tranzacţii de Azomureş (AZO), companie controlată aproape integral de Ameropa. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,5 milioane lei (1,8 milioane euro).

Titlurile au fost transferate la 11,2 lei, preţ cu 20% sub cotaţia de marţi, când a fost realizat cel mai recent transfer. Totodată, preţul este cu 15,4% peste cel la care Ameropa a derulat în iunie oferta de preluare a Chimpex, de 9,7 lei/acţiune.

Tranzacţiile au fost intermediate de BCR, potrivit unei raportări transmise, luni, de intermediar pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În cadrul ofertei, Ameropa a vrut să cumpere 9,57% din acţiunile operatorului portuar pe care nu le deţinea. Operaţiunea a eşuat însă, deoarece a preluat doar 1,06% din titlurile Chimpex, majorându-şi participaţia de la 90,43%, la 91,49%. În aceste condiţii, Ameropa nu a ajuns la nivelul de 95% de la care poate delista Chimpex.

Concomitent cu oferta la Chimpex, Ameropa a derulat o operaţiune similară şi la Azomureş (AZO), unde a plătit cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro) pentru 20,56% din titlurile companiei şi a ajuns să deţină peste 95% din acţiuni. Ulterior, Ameropa a început procedurile pentru delistarea Azomureş.

Raportat la preţul la care au fost realizate tranzacţiile de vineri, capitalizarea Chimpex este de 126,2 milioane lei (27,6 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.500 de metri din tunelul de pe secțiunea 4
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.500 de metri din tunelul de pe secțiunea 4
Constructorul secțiunii 4 a A1 Sibiu - Pitești a forat 1.500 de metri în total pe ambele fire ale tunelului de sub dealul Momaia, anunță joi secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel......
Consiliul Concurenței efectuează investigații privind presupuse exploatări ale poziției superioare de negociere și practici comerciale neloiale. Ce înseamnă acest lucru pentru companii?
Consiliul Concurenței efectuează investigații privind presupuse exploatări ale poziției superioare de negociere și ...
La data de 26 iunie 2024, Consiliul Concurenței (în continuare „CC”) a anunțat că a efectuat o inspecție inopinată ...
ANCOM avertizează cu privire la riscul de roaming involuntar în județele de graniță
ANCOM avertizează cu privire la riscul de roaming involuntar în județele de graniță
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii ...
Parlamentul de la Moscova, aproape să adopte o legislație care va permite băncilor străine deschiderea de sucursale în Rusia
Parlamentul de la Moscova, aproape să adopte o legislație care va permite băncilor străine deschiderea de sucursale în ...
Parlamentarii ruși au acordat joi aprobarea preliminară pentru un proiect legislativ care va permite băncilor străine ...