Elveţienii votează duminică pentru un abandon accelerat al energiei nucleare

Economica.net
25 11. 2016
scenic_switzerland_39909100

La câteva luni după catastrofa nucleară de la Fukushima (Japonia), din luna martie 2011, autorităţile elveţiene au decis să închidă progresiv centralele nucleare, fără a oferi însă un calendar precis. Ideea guvernului este să închidă cele cinci reactoare, care produc o treime din energia electrică din Elveţia, pe măsură ce se apropie de finalul duratei lor de viaţă şi să nu le mai înlocuiască.

Însă toate centralele nucleare elveţiene operează pe baza unei autorizaţii care le permit să continuă să producă electricitate atât timp cât respectă normele de securitate. Din acest motiv ecologiştii au demarat, în urmă cu cinci ani, o iniţiativă pentru a permite alegătorilor să se pronunţe pentru o limitare la 45 de ani a duratei de viaţă a unui reactor. Duminică, alegătorii se vor pronunţa, într-un referendum la nivel naţional, asupra acestei propuneri.

Fără o dată limită ‘va fi nevoie să aşteptăm să avem o pană sau un incident pentru a putea închide centralele nucleare. Prin fixarea la 45 de ani a duratei maxime de funcţionare a reactoarelor elveţiene, evităm ca acestea să fie exploatate dincolo de nivelul rezonabil’, a explicat purtătorul de cuvânt al iniţiativei Verzilor, Mathias Schlegel.

Dacă la referendumul de duminică vor câştiga cei care vor vota pentru un abandon accelerat al energiei nucleare, centrala nucleară de la Beznau, cantonul Aargau din apropiere de frontiera cu Germania, şi care funcţionează de 47 de ani, ar urma să fie închisă în 2017. Cele două reactoare ale acestei centrale sunt în prezent în reparaţii. Aceasta este cea mai veche centrală nucleară din lume, după închiderea reactorului de la Oldsbury, Marea Britanie, în 2012. De asemenea, centrala de la Muhlberg, care a intrat în funcţiune în anul 1972 în cantonul Berna, ar urma să se închidă şi ea anul viitor dacă ecologiştii vor avea câştig de cauză la referendum. În sfârşit, centralele de la Gosgen (cantonul Soleure) şi Leibstadt (cantonul Aargau) ar urma să îşi închidă porţile în 2024 şi 2029.

Chiar dacă guvernul elveţian susţine închiderea treptată a centralelor nucleare se opune însă categoric acestei iniţiative care în opinia executivului ar duce la închiderea prematură a unor instalaţii vitale pentru securitatea energetică a ţării.

‘Ar fi imposibil să înlocuim la timp electricitatea produsă de centralele nucleare prin energie electrică din surse regenerabile şi produsă în Elveţia. În consecinţă vom fi obligaţi să importăm mari cantităţi de electricitate în următori ani, ceea ce nu numai că va slăbi securitatea aprovizionării dar ar constitui şi un nonsens din punct de vedere ecologic, deoarece electricitatea produsă în străinătate provine deseori de la termocentrale pe bază de cărbune’, a avertizat guvernul elveţian într-un document oficial.

De asemenea, Parlamentul elveţian se opune şi el iniţiativei, la fel ca şi partidele de dreapta, în timp ce Verzii se bucură de sprijinul partidelor de stânga.

În schimb alegătorii au păreri împărţite. Potrivit unui ultim sondaj de opinie efectuat săptămâna trecut de institutul gfs.bern, 48% din persoanele intervievate sunt în favoarea iniţiativei, faţă de 57% luna trecută, în timp ce 46% sunt contra, cu 10 puncte mai mult faţă de luna trecută.

Potrivit datelor statistice oficiale, Elveţia produce aproximativ 33% din energia sa electrică în centralele nucleare, aproape 60% la hidrocentrale şi puţin peste 4% din surse regenerabile, precum energie fotovoltaică sau eoliană.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an.