eMAG, amendată în Ungaria pentru practici comerciale neloiale

Oficiul Concurenţei din Ungaria (GVH) a anunţat miercuri că, în urma unei recente investigaţii, a ajuns la concluzia că practicile de reduceri practicate de eMAG sunt neloiale faţă de consumatori de mult timp şi a amendat retailerul online cu 200 milioane de forinţi (aproximativ 560.510 euro), pentru încălcarea reglementărilor şi a cerut operatorilor magazinului online să acorde despăgubiri de aproximativ patru miliarde de forinţi (aproximativ 11,21 milioane euro), se arată într-un comunicat al GVH.
AGERPRES - vin, 14 mai 2021, 09:50
eMAG, amendată în Ungaria pentru practici comerciale neloiale

Începând din iulie 2014, GVH a investigat practicile de reduceri practicate de magazinul online al eMAG, care vizează câteva sute de campanii de pe platformă, şi a descoperit că retailerul nu a reuşit să dezvolte reglementări interne în timpul campaniilor, că preţul actual al unui produs a fost afişat ca preţul său „original”, în schimb, preţurile reduse au fost aplicate doar ocazional şi pentru perioade de timp extrem de scurte, scrie Agerpres.

eMAG a cooperat cu GVH în timpul investigaţiei şi s-a angajat să implementeze o serie de măsuri menite să furnizeze compensaţii pentru încălcarea reglementărilor. Astfel, eMAG va renunţa la utilizarea promoţiilor înşelătoare, va redezvolta practicile legate de preţuri şi de afişarea lor în mod corespunzător şi va solicita partenerilor să facă la fel.

În plus, consumatorii care au făcut achiziţii de pe platformă în ultimele 12 luni vor primi fiecare un voucher 3.000 de forinţi, valoarea totală aproximativă fiind de cel puţin 1,08 miliarde de forinţi. Mai mult, grupul se angajează să sprijine activitatea de comerţ electronic pentru firmele din Ungaria, oferind, printre altele, reducerea comisioanelor, cursuri de pregătire, spaţiu de reclamă şi servicii logistice partenerilor săi, valoarea totală fiind de aproximativ 2,88 miliarde de forinţi.

Conform angajamentelor eMAG, vor fi oferite oportunităţi firmelor din Ungaria pentru a se extinde pe pieţele străine prin intermediul platformelor eMAG din România şi Bulgaria. Toate acestea vor contribui la intrarea firmelor din Ungaria pe pieţele străine, vor spori veniturile lor de export şi vor îmbunătăţi situaţia lor financiară, în special în timpul pandemiei, apreciază Oficiul Concurenţei din Ungaria.

Instituţia a impus şi o amendă de 200 milioane de forinţi operatorilor platformei, Dante Internaţional şi Extreme Digital – eMAG Kft., care nu vor contesta în instanţă amenda.

În 5 aprilie, Consiliul Concurenţei (CC) a demarat o investigaţie pe piaţa produselor electronice şi IT&C din România, suspectând că Samsung s-a înţeles cu o serie de retaileri, precum Altex, Flanco şi eMAG, cu privire la preţurile de vânzare ale produselor sale.

Astfel, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Samsung Electronics România, Altex România, Flanco Retail şi Dante Internaţional (compania care administrează platforma online eMAG.ro, prin intermediul căreia comercializează o gamă largă de produse, echipamente şi componente IT, electronice, electrocasnice).

Investigaţia a fost declanşată pe baza informaţiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă.

Companie românească fondată în anul 2001, eMag a devenit un lider în retailul online în România, cu prezenţe în Bulgaria, Ungaria şi Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că întârzierile la plata orelor remediale sunt "nepermis de mari", adăugând că garantează achitarea acestora în integralitate. ...
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de ...
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...