eMag, evaluat la 277 milioane de euro de sud-africanii de la Naspers

Dante International, firma care deţine eMag, cel mai mare magazin online din România, este evaluată la 277,6 milioane de euro de către grupul sud-african Naspers, într-o operaţiune de aport de capital.
Economica.net - lun, 26 oct. 2015, 22:00
eMag, evaluat la 277 milioane de euro de sud-africanii de la Naspers

Firma MIH Allegro BV, prin care Naspers deţine 75% din acţiunile Dante International şi 100% din drepturile de vot, aduce încă 10 milioane de dolari la eMag, pritr-o majorare de capital realizată prin emitere de acţiuni cu primă de emisiune, potrivit hotărârilor luate în AGEA a Dante International din 25 septembrie, publicate în Monitorul Oficial.

Luni, Naspers a anunţat că vinde operaţiunile de comerţ online din Cehia şi se va concentra pe dezvoltarea eMag ca platformă regională de comerţ electronic.

Capitalul social al eMag va fi majorat cu 32.936 lei (8.356 de dolari SUA), la 1,027 milioane lei, prin emiterea a 32.936 de acţiuni noi cu valoarea nominală de 1 leu pe acţiune. Noile acţiuni sunt subscrise integral de MIH Allegro BV, Iulian Stanciu, cofondator şi director general al companiei, renunţând la dreptul de preferinţă şi alegând să nu subscrie nicio acţiune în cadrul majorării de capital.

Majorarea de capital are ataşată o primă de emisiune, din partea MIH Allegro BV (grupul Naspers), în valoare totală de 9,99 milioane de dolari (39,38 milioane lei), echivalentul a 1.195,71 lei pe acţiune, plătită integral de MIH Allegro BV, potrivit hotărilor AGEAŞOC publicate în Monitorul Oficial.

Prima de emisiune este utilizată, de regulă, atunci când acţionarii unei societăţi doresc să efectueze un aport de capital, nu prin emiterea de acţiuni noi sau părţi sociale, pentru a nu dilua participaţiile acţionarilor care nu subscriu acţiuni în cadrul unei majorări de capital. Prima de emisiune poate fi considerată un indicator al diferenţei dintre valoarea nominală a unei acţiuni şi valoarea ei reală.

Astfel, o acţiune Dante International, proprietarul eMag, este evaluată la 1.196,71 lei (270,13 euro), astfel că valoarea de piaţă a companiei este cotată la 12,3 miliarde de lei (277,6 milioane de euro).

În 2012, Naspers a plătit 83 de milioane de dolari pe 70% din acţiunile companiei care deţine eMag, potrivit informaţiilor publicate atunci de ZF. Anul trecut, afacerile eMag s-au cifrat la circa 300 de milioane de euro, iar în acest an ar putea ajunge la jumătate de miliard de euro.

În urma majorării de capital amintite mai sus, MIH Allegro BV – vehicul al Naspers – deţine 75,69% din acţiunile Dante International, iar Iulian Stanciu, cofondator şi director general al companiei, mai are 24,3% din capital.

Naspers mai deţine în România site-ul de anunţuri www.olx.ro (fost www.mercador.ro până în iunie 2014). Compania a preluat la începutul acestui an şi site-ul de anunţuri tocmai.ro, pe care l-a desfiinţat în primăvară, integrându-l în platforma olx.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF, îngenuncheată de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că diurnele nu sunt venituri salariale
ANAF, îngenuncheată de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că diurnele nu sunt venituri salariale
Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că ANAF a recalificat greşit diurnele drept venituri salariale pentru care trebuie plătite contribuţii sociale. O firmă de construcţii......
Finalul unui monopol: SNAM trebuie să concureze pentru licențele de exploatare a apelor minerale. Romaqua a câștigat la CJUE
Finalul unui monopol: SNAM trebuie să concureze pentru licențele de exploatare a apelor minerale. Romaqua a câștigat ...
Romaqua Group, cea mai mare companie cu acţionariat românesc din sectorul băuturilor, proprietarul brandul Borsec, a câștigat ...
RetuRO va deschide la Bonţida primul Centru de numărare şi sortare a ambalajelor, pe 30 noiembrie
RetuRO va deschide la Bonţida primul Centru de numărare şi sortare a ambalajelor, pe 30 noiembrie
Primul Centru de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi, ce va face parte din Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), ...
Temperaturile au spulberat recordurile în Spania. Luna octombrie a început cu un val de căldură
Temperaturile au spulberat recordurile în Spania. Luna octombrie a început cu un val de căldură
Începutul lunii octombrie din acest an a fost cel mai călduros în Spania de la debutul măsurătorilor, a anunţat luni ...