Emerson primeşte de la primăria Cluj-Napoca ajutoare de minimis şi de stat în valoare de 1,6 milioane lei

Economica.net
05 02. 2014
cm5618051_at_emerson_event03_web_47800800

El a precizat că suma respectivă se acordă pentru următorii cinci ani, iar, în acest răstimp, Emerson trebuie să construiască două noi hale de producţie şi o clădire administrativă cu mai multe etaje, care se vor adăuga facilităţilor de producţie şi birourilor pe care compania deja le deţine în parcul industrial Tetarom II din Cluj.

‘Emerson se angajează ca, până în 2016, să crească numărul de angajaţi de la 1.800 la 3.400 şi, evident, să realizeze aceste construcţii pe care şi le propune. Primăria are posibilitatea să acorde ajutor de minimis şi ajutor de stat în funcţie de clădirile care sunt sunt construite sau pentru cele care urmează să se construiască şi de aici apare diferenţa între ajutor de minimis şi ajutor de stat. Pentru unele se aplică ajutorul de minimis, pentru altele ajutorul de stat, în limitele schemei de ajutor de stat regional stabilită prin lege’, a explicat Emil Boc.

Acesta a mai spus că şi alte firme din Cluj-Napoca au depus la primărie dosare pentru a primi aceste ajutoare, referindu-se la Banca Transilvania şi Energobit.

‘Cererile sunt, în prezent, analizate de departamentul de finanţe al Primăriei Cluj-Napoca, dar vreau să vă spun că acele firme care nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pentru a primi ajutor de minimis sau de stat vor beneficia din partea primăriei de cel mai mic procent prevăzut de lege pentru plata impozitelor pe clădiri, de respectiv 0,25 la sută. Vreau să dăm un semnal foarte puternic şi realist tuturor celor care investesc în municipiul Cluj-Napoca cu privire la faptul că au în autorităţile locale un partener care doreşte să îi sprijine’, a mai spus Emil Boc.

Emerson România a deschis primele facilităţi de producţie în 2008, la doi ani după instalarea sa în Parcul industrial Tetarom II. La acel moment, contractul cu Emerson a fost considerat unul istoric, compania fiind cel mai mare investitor din judeţul Cluj, cu o investiţie iniţială de 75 de milioane de euro. La semnarea contractului a participat inclusiv ambasadorul din acel moment al SUA la Bucureşti, Nicholas F. Taubman.

În prezent, Emerson România are la Cluj, în Parcul Industrial Tetarom II, mai multe facilităţi de producţie pentru diviziile de regulatoare pentru gaze cu destinaţie industrială şi casnică, alternatoare electrice de mare putere, scule şi echipamente electrice, echipamente pentru medii periculoase şi echipamente profesionale pentru construcţii.