„Eminenţa cenuşie” Liviu Luca este căpitanul salariaţilor Hidroelectrica în lupta cu administraţia

Angajaţii Hidroelectrica au cerut ajutorul celebrului sindicalist Liviu Luca în lupta cu administratorul judiciar privind diminuările salariale şi concedierile. Oficial, însă, nu recunosc şi nici nu admit că s-ar pune problema de concedieri sau scăderi de salarii, în ciuda mai multor declaraţii în acest sens date de administratorul Remus Borza.
Florin Cojocaru - mar, 06 nov. 2012, 22:00
„Eminenţa cenuşie” Liviu Luca este căpitanul salariaţilor Hidroelectrica în lupta cu administraţia

Un nume greu apare în scandalul negocierilor dintre şeful Hidroelectrica Remus Borza şi angajaţii companiei pentru diminuarea fondului de salarii. Deşi sunt reprezentanţi de Hidrosind, sindicatul salariaţilor Hidroelectrica, angajaţii l-au chemat să-i sprijine pe Liviu Luca, şeful sindicatului Petrom şi al sindicatului Angajaţilor din Energie petrol şi Gaze, cu care poartă acum Borza negocierile. Administratorul Hidroelectrica a apreciat negocierile cu Luca drept „fructuoase” şi l-a caracterizat pe acesta drept „un om echilibrat şi raţional care a înţeles că trebuie strânsă cureaua la Hidroelectrica”.

Administratorul Hidroelectrica Remus Borza a precizat, de mai multe ori, că are printre scopuri diminuarea fondului de salarii de la Hidroelectrica până la sfârşitul anului în trei variante: fie prin micşorarea venitului brut, fie prin concedieri, fie printr-un mix între cele două. „Că se va face, e cert, acum depinde cât de flexibil e sindicatul”, a precizat Borza.

Deşi i s-a solicitat o poziţie în legătură cu acest subiect, Liviu Luca nu a dorit să facă niciun comentariu.

Liviu Luca este unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea sindicală. Este cel care a reuşit desprinderea Petrom Service din Petrom, companie pe care a vândut-o ulterior austriecilor de la OMV cu peste 300 de milioane de euro. De asemenea, numele lui Luca este asociat cu cel al controversatului om de afaceri Sorin-Ovidiu Vântu împreună cu care este acuzat de delapidare şi spălare de bani în dauna Petrom Service. De altfel, sub această acuzaţie a şi fost reţinut în noiembrie 2011 de procurori. Potrivit procurorilor, falimentarea controlată a Petrom Service ar fi condus la prejudicierea societăţii cu peste 83 de milioane de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, din cauza activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor. Dosarul este în instanţă.

Pe de altă parte, pentru Hidrosind acest subiect nu există. Reprezentanţii sindicatului nu neagă că Liviu Luca ar fi implicat în vreun fel în discuţiile cu administratorul judiciar al Hidroelectrica. Nici nu confirmă. Pur şi simplu pentru sindicalişti acest subiect nu există. „Nu negociază nimeni reducerea drepturilor salariale”, spune de trei ori consecutiv  Nicolae Aurariu, secretarul general Hidrosind. Cu alte cuvinte, sindicaliştii nu admit nici măcar posibilitatea ca acest lucru să se întâmple deşi Borza a declarat, în repetate rânduri, că acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului.

Potrivit lui Borza, un procent situat între 5 şi 10% din personalul TESA al companiei, adică circa 220 de oameni, vor părăsi Hidroelectrica. Mai mult, cei daţi afară vor pleca fără plăţi compensatorii. „Nu le dăm niciun pachet compensatoriu de plată mai ales că în decursul acestei luni vom renegocia contractul colectiv de muncă cu sindicatele. Salariaţii Hidroelectrica îşi vor pierde o suită de bonificaţii de care beneficiază în prezent”, a spus Borza pentru ECONOMICA.NET.

Angajaţii Hidroelectrica sunt foarte bine plătiţi. Potrivit raportului administratorului EuroInsol referitor la cauzele insolvenţei Hidroelectrica, ei beneficiază de un contract de muncă generos şi au gratuităţi la foarte multe alte lucruri. Au o mulţime de sporuri şi prime, curent gratuit şi prime uriaşe de relocare. În cazuri particulare, un şofer poate primi şi 10.000 de lei pe lună.

 

Vezi aici lista completă a beneficiilor primite de angajaţii Hidroelectrica

Te-ar mai putea interesa și
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă 5.000 de dolari, atingând un minim situat în jurul valorii de 61.000 USD....
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...