„Eminenţa cenuşie” Liviu Luca este căpitanul salariaţilor Hidroelectrica în lupta cu administraţia

Angajaţii Hidroelectrica au cerut ajutorul celebrului sindicalist Liviu Luca în lupta cu administratorul judiciar privind diminuările salariale şi concedierile. Oficial, însă, nu recunosc şi nici nu admit că s-ar pune problema de concedieri sau scăderi de salarii, în ciuda mai multor declaraţii în acest sens date de administratorul Remus Borza.
Florin Cojocaru - mar, 06 nov. 2012, 22:00
„Eminenţa cenuşie” Liviu Luca este căpitanul salariaţilor Hidroelectrica în lupta cu administraţia

Un nume greu apare în scandalul negocierilor dintre şeful Hidroelectrica Remus Borza şi angajaţii companiei pentru diminuarea fondului de salarii. Deşi sunt reprezentanţi de Hidrosind, sindicatul salariaţilor Hidroelectrica, angajaţii l-au chemat să-i sprijine pe Liviu Luca, şeful sindicatului Petrom şi al sindicatului Angajaţilor din Energie petrol şi Gaze, cu care poartă acum Borza negocierile. Administratorul Hidroelectrica a apreciat negocierile cu Luca drept „fructuoase” şi l-a caracterizat pe acesta drept „un om echilibrat şi raţional care a înţeles că trebuie strânsă cureaua la Hidroelectrica”.

Administratorul Hidroelectrica Remus Borza a precizat, de mai multe ori, că are printre scopuri diminuarea fondului de salarii de la Hidroelectrica până la sfârşitul anului în trei variante: fie prin micşorarea venitului brut, fie prin concedieri, fie printr-un mix între cele două. „Că se va face, e cert, acum depinde cât de flexibil e sindicatul”, a precizat Borza.

Deşi i s-a solicitat o poziţie în legătură cu acest subiect, Liviu Luca nu a dorit să facă niciun comentariu.

Liviu Luca este unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea sindicală. Este cel care a reuşit desprinderea Petrom Service din Petrom, companie pe care a vândut-o ulterior austriecilor de la OMV cu peste 300 de milioane de euro. De asemenea, numele lui Luca este asociat cu cel al controversatului om de afaceri Sorin-Ovidiu Vântu împreună cu care este acuzat de delapidare şi spălare de bani în dauna Petrom Service. De altfel, sub această acuzaţie a şi fost reţinut în noiembrie 2011 de procurori. Potrivit procurorilor, falimentarea controlată a Petrom Service ar fi condus la prejudicierea societăţii cu peste 83 de milioane de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, din cauza activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor. Dosarul este în instanţă.

Pe de altă parte, pentru Hidrosind acest subiect nu există. Reprezentanţii sindicatului nu neagă că Liviu Luca ar fi implicat în vreun fel în discuţiile cu administratorul judiciar al Hidroelectrica. Nici nu confirmă. Pur şi simplu pentru sindicalişti acest subiect nu există. „Nu negociază nimeni reducerea drepturilor salariale”, spune de trei ori consecutiv  Nicolae Aurariu, secretarul general Hidrosind. Cu alte cuvinte, sindicaliştii nu admit nici măcar posibilitatea ca acest lucru să se întâmple deşi Borza a declarat, în repetate rânduri, că acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului.

Potrivit lui Borza, un procent situat între 5 şi 10% din personalul TESA al companiei, adică circa 220 de oameni, vor părăsi Hidroelectrica. Mai mult, cei daţi afară vor pleca fără plăţi compensatorii. „Nu le dăm niciun pachet compensatoriu de plată mai ales că în decursul acestei luni vom renegocia contractul colectiv de muncă cu sindicatele. Salariaţii Hidroelectrica îşi vor pierde o suită de bonificaţii de care beneficiază în prezent”, a spus Borza pentru ECONOMICA.NET.

Angajaţii Hidroelectrica sunt foarte bine plătiţi. Potrivit raportului administratorului EuroInsol referitor la cauzele insolvenţei Hidroelectrica, ei beneficiază de un contract de muncă generos şi au gratuităţi la foarte multe alte lucruri. Au o mulţime de sporuri şi prime, curent gratuit şi prime uriaşe de relocare. În cazuri particulare, un şofer poate primi şi 10.000 de lei pe lună.

 

Vezi aici lista completă a beneficiilor primite de angajaţii Hidroelectrica

Te-ar mai putea interesa și
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a finalizat epurarea etnică" în fosta regiune separatistă Karabah, dar a......
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...