Emisiunea de euroobligaţiuni de ieri a României a fost suprasubscrisă de aproape 5 ori

Operaţiunea de finanţare prin care Finanţele au atras marţi 750 milioane euro a fost suprasubscrisă de aproape cinci ori, cu oferte din partea a peste 200 de investitori, mai mult de jumătate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria şi Germania.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 11:36
Emisiunea de euroobligaţiuni de ieri a României a fost suprasubscrisă de aproape 5 ori

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a redeschis marţi emisiunea de euroobligaţiuni pe 10 ani lansată în 2008, reuşind să atragă 750 milioane euro la un randament de 5,1%, cu 0,15 puncte procentuale sub randamentul indicativ de 5,25%.

Statul român a atras cu 50% peste ţinta de finanţare, de 500 milioane euro. În 2008, emisiunea a atras la Finanţe tot 750 milioane euro.

Aranjorii operaţiunii au fost BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan şi UniCredit.

Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, mai mult de jumătate din obligaţiuni fiind distribuite către investitori din Marea Britanie, Austria şi Germania, iar restul din Europa şi alte regiuni, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
„A fost un real succes, am încheiat astăzi (marţi – n.r.) o emisiune de eurobonduri în urma căreia la Finanţe vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin această emisiune se va majora rezerva valutară. Obligaţiunile sunt pe 6 ani, cu o dobândă cuprinsă între 5,1% şi 5,15%”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuală a ambasadorilor.

Ministrul Finanţelor a afirmat că dobânda cerută de investitori pentru obligaţiunile emise de România este în scădere, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut, statul a reuşit să plaseze obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro pe 5 ani cu o dobândă de 5,25%.

Redeschiderea emisiunii a fost motivată de faptul că o nouă operaţiune pe pieţele externe ar presupune costuri mai mari.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru a afirmat în urmă cu două săptămâni că instituţia vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro pe pieţe externe în următoarele două luni şi că urmăreşte săptămânal situaţia internaţională pentu a determina momentul oportun.

Analiştii Erste/BCR considera, într-o analiză recentă, că noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA şi Băncii Centrale Europene ar permite MFP să emită euroobligaţiuni în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 39,86 miliarde lei piaţa locală, iar la această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA şi cele 750 milioane euro obţinute marţi.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...