Emmanuel Macron, reales președinte al Franței

Primele estimări după ieșirea de urne arată că Emmanuel Macron a învins în alegerile prezidențiale din Franța.
AGERPRES - Dum, 24 apr. 2022, 21:16
Emmanuel Macron, reales președinte al Franței

Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, a fost reales duminică pentru un al doilea mandat în faţa rivalei sale de extremă dreapta Marine Le Pen, conform primelor estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne.

Conform SFP, Emmanuel Macron, liberal, a obţinut între 57,6% şi 58,2% dintre voturi, în faţa candidatei Adunării Naţionale, creditată cu 41,8% până la 42,4% din voturi, potrivit acestor estimări. Absenteismul se situează între 27,8% şi 29,8%.

Absenteismul se situează între 27,8% şi 29,8%.

Francezii au votat astăzi pentru a-şi alege următorul preşedinte şi, la fel ca în 2017, au avut de ales între două Franţe şi două viziuni asupra lumii: pe de o parte Emmanuel Macron, preşedinte în exerciţiu considerat drept favorit, şi pe de altă parte, Marine Le Pen, lidera extremei drepte care nu a părut niciodată să fie atât de aproape de porţile puterii.

Cetățenii Franței, a doua economie a Europei s-au aflat în faţa unei alegeri istorice: să-l reconfirme pe preşedintele în funcţie sau să aleagă o femeie, ceea ce ar fi fost o premieră şi, în acelaşi timp, ar fi propulsat extrema dreaptă în fruntea ţării. A doua opțiune ar fi generat o explozie cu rezonanță mult dincolo de graniţele ţării, comparabilă cu Brexit-ul şi cu alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, în 2016.

Realegerea preşedintelui în exerciţiu Macron, 44 de ani, a reprezentat continuitate, chiar dacă acesta a promis că se va reînnoi în profunzime, afirmând că vrea să plaseze ecologia în centrul celui de-al doilea – şi ultim – mandat al său.

Emmanuel Macron este primul preşedinte francez reales pentru un al doilea mandat în 20 de ani, de la Jacques Chirac în 2002.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat, duminică seara, pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa ca preşedinte al Republicii Franceze.

„Felicitările mele calde, dragă preşedinte Emmanuel Macron, pentru realegerea dumneavoastră! Încântat să lucrez în continuare cu dumneavoastră pentru Parteneriatul strategic România – Franţa, construirea unei Europe puternice şi unite şi cooperarea consolidată pe Flancul Estic al NATO”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări electrice valabilă pentru regiunile Oltenia şi Muntenia....
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca ...
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, ...
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, oprită programat acum aproape două luni, ar fi trebuit repornită vineri, ...