Emmanuel Macron și Mohammed bin Salman vor să intensifice colaborarea dintre Franța și Arabia Saudită pentru a contracara efectele războiului din Ucraina

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi preşedintele francez Emmanuel Macron îşi doresc "să intensifice cooperarea" pentru "a atenua efectele în Europa, Orientul Mijlociu şi în lume" ale războiului din Ucraina, într-un context mondial de creştere rapidă a preţurilor la energie, a anunţat preşedinţia franceză, relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 29 iul. 2022, 17:31
Emmanuel Macron și Mohammed bin Salman vor să intensifice colaborarea dintre Franța și Arabia Saudită pentru a contracara efectele războiului din Ucraina

Prinţul moştenitor al Regatului Saudit, principalul exportator de ţiţei din lume, a fost primit joi seară pentru un „dineu de lucru” la Palatul Elysée.

Emmanuel Macron şi Mohammed bin Salman au „subliniat necesitatea de a găsi o soluţie la conflict şi de a intensifica cooperarea pentru a atenua efectele în Europa, Orientul Mijlociu şi în lume”, a precizat vineri un comunicat al preşedinţiei franceze.

„În această privinţă”, Macron a subliniat „importanţa continuării coordonării începute cu Arabia Saudită în perspectiva diversificării aprovizionării energetice a statelor europene”.

Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a provocat o creştere necontrolată a preţurilor la energie.

După declanşarea invaziei, ţările occidentale încearcă să convingă Arabia Saudită să crească producţia pentru a uşura presiunea asupra pieţelor.

Creşterea preţului petrolului alimentează în special inflaţia în SUA, care a atins vârfuri fără precedent în 40 de ani, punând sub presiune guvernul american înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din acest an.

Riadul rezistă totuşi presiunilor aliaţilor săi, invocând angajamentele sale faţă de Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC+), alianţă petrolieră pe care o conduce împreună cu Moscova.

În mai, ministrul saudit al afacerilor externe, prinţul Faisal bin Farhan al-Saud, a declarat că regatul a făcut ce a putut pentru piaţa petrolieră.

Săptămâna trecută, Emmanuel Macron l-a primit la Paris pe noul preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Cele două ţări au semnat cu acest prilej „un acord de parteneriat strategic global privind cooperarea energetică”.

Este vorba despre prima vizită în Franţa a lui MBS de la asasinarea de către agenţi saudiţi ai jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Critic faţă de puterea saudită, jurnalistul a fost ucis şi dezmembrat pe 2 octombrie 2018 în sediul consulatului saudit de la Istanbul în timp ce încerca să obţină documentele necesare pentru căsătorie.

Această vizită i-a scandalizat pe apărătorii drepturilor omului din Franţa, care l-au acuzat pe Emmanuel Macron că sacrifică drepturile omului pentru „pragmatism”, în contextul exploziei preţurilor la energie.

„Cred că francezii nu ar înţelege, într-un context în care Rusia taie sau ameninţă că taie aprovizionarea cu gaz, în care există tensiuni privind preţurile energiei, că nu discutăm cu ţările care sunt tocmai producători de energie”, a declarat joi premierul Elisabeth Borne în cadrul unui briefing de presă, afirmând că nu este vorba despre „a pune sub semnul întrebării angajamentul nostru în favoarea drepturilor omului”.

În comunicatul de două pagini emis de Palatul Elysée la finalul întâlnirii, ultimul paragraf menţionează acest lucru în mod lapidar, potrivit AFP. „În cadrul dialogului de încredere între Franţa şi Arabia Saudită, preşedintele Republicii a abordat chestiunea drepturilor omului în Arabia Saudită”, se menţionează în comunicat.

Evocând războiul din Yemen în discuţia cu MBS din cadrul dineului de lucru, Emmanuel Macron „a salutat eforturile” Arabiei Saudite „în favoarea unei soluţii politice, globale şi incluzive sub egida ONU”.

Yemen, ţara cea mai săracă din Peninsula Arabică, este devastată de peste şapte ani de războiul în care se confruntă rebelii houthi, susţinuţi de Iran, şi forţele guvernamentale, susţinute de o coaliţie condusă de Arabia Saudită vecină.

Războiul s-a soldat cu mii de morţi şi milioane de strămutaţi.

Un armistiţiu naţional, în vigoare de la începutul lui aprilie, a dat puţin răgaz unei populaţii care se confruntă cu una dintre cele mai grave tragedii umanitare din lume şi cu o situaţie care se apropie foarte mult de foamete.

În această privinţă, Macron şi-a anunţat „dorinţa ca armistiţiul să fie prelungit”, potrivit comunicatului Palatului Elysée.

Sursa foto: Aljazeera.com

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...