Emoții spre final de an agricol. În unele zone s-a instalat seceta, iar culturile de toamnă și pajiștile au de suferit

Datele raportate de Ministerul Agriculturii la finalul verii anunțau un an agricol de excepție, dar seceta din august și început de septembrie a dus la revizuirea în jos a unor producții. Ultima raportare a Comisiei Europene indică probleme la unele culturi de toamnă și pășuni. La floarea-soarelui și la sfecla de zahăr producțiile ar putea fi însă mai mari decât se estima în iunie.
Alina Stanciu - joi, 23 sept. 2021, 22:14
Emoții spre final de an agricol. În unele zone s-a instalat seceta, iar culturile de toamnă și pajiștile au de suferit

Regiunile din sudul și sud-estul Europei, Italia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, precum și sudul Turciei, se confruntă cu secetă, adesea însoțite de temperaturi ridicate, care au avut un impact negativ asupra potențialului de producție al culturilor de vară, se atrage atenția în ultimul raport al Comisiei Europene, care a plasat România la categoria statelor cu risc.

Mai puțină hrană pentru animale

În plus, Comisia atrage atenția asupra condițiilor în care se află pășunile din  Italia, Bulgaria, sudul României, Ungaria și regiunile centrale ale Greciei care au o productivitate sub medie, cu posibil efect asupra costurilor din zootehnie.

„În Italia, Bulgaria, sudul României și Ungaria, pajiștile sunt afectate în special de deficitul de precipitații sau de secetă, iar efectele negative sunt exacerbate de temperaturile ridicate.( …) Începutul cald și secetos al lunii august în sudul și sud-estul României a fost întrerupt de episoade de precipitații slabe în a doua jumătate a lunii. Cu toate acestea, condițiile de secetă din aceste regiuni continuă să limiteze creșterea culturilor de vară. Perspectivele privind randamentul porumbului boabe au fost revizuite în scădere”, menționează specialiștii europeni.

Revizuire în minus la producția de orez

Nu în ultimul rând, specialiștii se așteaptă pentru orez la un randamente moderat sub medie în România, de 4,76 de tone pe hectar anul acesta, cu 2,8% sub media ultimilor ani.  Aceasta în contextul în care, în lunile trecute, specialiștii mizau pe randamente record,  de 5,2 tone la hectar. Am fi avut cea mai mare creștere a producției la hectar dintre statele membre, de 17% față de anul trecut și a doua cea mai mare creștere față de media ultimilor cinci ani, de 7,4%, după Grecia (plus 18%). În România, orezul se recoltează între 15 septembrie și 15 octombrie.

Producția prognozată pentru orez în UE este stabilită la 6,94t/ha, ceea ce corespunde unei creșteri de 2,8% față de media ultimilor 5 ani.
La soia, care se recoltează tot în septembrie – octombrie, Comisia Europeană rămâne la aceleași estimări ca și la începutul verii – un randament de 2,4 tone la hectar, cu 2% în plus  față de media ultimilor cinci ani și cu 30% peste randamentul anului trecut. “Preconizăm că producția de rapiță va crește cu 59%, producția de floarea-soarelui cu 29% și producția de soia cu 36%. Cererea robustă de semințe oleaginoase pe alte piețe din UE va trage aproximativ 90 la sută din stocurile exportabile ale României”, se arăta într-un raport recent al USDA.
Cultura de floarea-soarelui, mai bună decât se estimase inițial
La floarea-soarelui, care se recoltează tot în septembrie, prognoza arată mai bine decât în luna iunie când se estima un randament de 2,18 tone la hectar. Mai exact, analiștii Comisiei Europene estimează un randament de 2,61 tone la hectar, cu 54% mai mult față de anul trecut și 6,1% în plus peste media ultimilor cinci ani. Fermierii locali ar putea avea astfel a treia  cea mai mare creștere din UE, dacă ne raportăm la media ultimilor cinci ani, după Franța (plus 13%) și Grermania (plus 7%) și cea mai mare creștere dacă ne raportăm la anul trecut.
Record la sfecla de zahăr
Nu în ultimul rând,  la sfecla de zahăr, ultima prognoză indică un plus de 33,3 tone la fiecare hectar față de estimarea din iunie. Mai exact, conform ultimelor date, fermierii ar putea obține 46,3 tone la hectarul de sfeclă, cu 15% peste media ultimilor cinci ani și a ultimului an. România ar putea înregistra astfel cea mai mare creștere a productivității din UE, dacă ne raportăm la media ultimilor cinci ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea speculei
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că România şi Polonia se numără printre ţările care vor discuta cu Executivul comunitar despre "trasabilitatea exporturilor din Ucraina", astfel......
Constructor italian de autostrăzi în România a intrat în insolvență
Constructor italian de autostrăzi în România a intrat în insolvență
Constructorul italian Tirrena Scavi, care a derulat în România proiecte precum lotul 3 al Autostrăzii Sebeș - Turda (A10) ...
UE a aprobat extinderea plafonării preţurilor la gazele naturale în Spania şi Portugalia, până în decembrie 2023
UE a aprobat extinderea plafonării preţurilor la gazele naturale în Spania şi Portugalia, până în decembrie 2023
Uniunea Europeană a fost de acord cu extinderea până în decembrie 2023 a plafonării preţurilor la gazele naturale folosit ...
Virgil Popescu: România susţine dezvoltarea programului nuclear civil. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate
Virgil Popescu: România susţine dezvoltarea programului nuclear civil. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate
România susţine dezvoltarea programului nuclear civil, deoarece nu este posibilă decarbonizarea fără energie nucleară, ...