1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 14 º

Imobiliare

Enache Jiru, Ministerul Finanţelor: Chiar şi la un nivel al Robor de 3,5%, programul Prima Casă nu este sub ameninţare

Creşterea dobânzii Robor cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează creditele în lei din programul Prima Casă, a depăşit la începutul lunii mai pragul de 0,9%. Creşterea Robor se traduce prin creşterea ratei.  

10 mai, 2017 | ECONOMICA.net

Dobânda Robor a crescut pe 3 mai la 0,93% şi a ajuns la cel mai mare nivel din 2016 încoace. Pentru cei cu credite în lei, majorarea Robor cu un punct procentual înseamnă o creştere a ratei cu 10 lei. În ultimul an, dobânda Robor a crescut în mod constan.

Prezent în cadrul unei conferinţe pe teme imobiliare şi întrebat care este pragul la care Robor nu pune în pericol programul Prima Casă, Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, spume că o creştere a Robor nu va duce la creşterea executării garanţiilor.  

"Noi considerăm că chiar şi la un Robor de 3,5%, programul Prima Casă nu este sub o ameninţare în sensul sa crească executarea garanţiilor. Sau daca va fi, va fi una foarte moderată, fără implicaţii mari, care se va păstra, zicem noi, tot în paragul subunitar, ca şi în cazul ratei de default", a declarat Enache Jiru. 

Astfel, pentru un român care a accesat programul Prima Casă anul trecut şi care în prezent are o rată de 1.050 de lei pe lună, la un Robor de 3,5% rata ar creşte la 1.500 de lei. În prima jumătate a perioadei de creditare, rata este compusă în principal din dobânzi. La prima casa, rata maxima a dobânzii, pentru acest an, este de Robor plus 2%. 

Prima Casă, strategie pe cinci ani

Spre sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat Strategia Programului "Prima casă" pe cinci ani, care prevede garanţii totale de 10 miliarde de lei, dar şi revizuirea strategiei la doi ani de la adoptarea acesteia. 

De asemenea, programul Prima Casă a suferit şi o modificare pentru acest an. Astfel, procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea şi rezistenţa imobilului, după cum urmează: pentru locuinţele mai noi sau consolidate în ultimii cinci ani, nivelul garantării este menţinut la 50%, iar pentru restul locuinţelor, procentul de garantare coboară la 40%.

Plafonul de garanţii acordat pentru fiecare dintre cei cinci ani, a fost stabilit după cum urmează: pentru 2017, se va aloca un plafon anual de garanţii în valoare de 2,5 miliarde de lei şi de circa 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 şi 2020. Pentru ultimul an, 2021, plafonul garanţiilor scade la 1,5 miliarde de lei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO