Enel a încheiat un acord cu consorțiul Shah Deniz pentru achiziția de gaze din Azerbaidjan

Enel Trade, divizie a Grupului Enel, a semnat un acord pe o perioadă de 25 de ani cu consorțiul Shah Deniz, pentru achiziția de gaze din Azerbaidjan începând cu anul 2019, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - vin, 20 sept. 2013, 13:41
Enel a încheiat un acord cu consorțiul Shah Deniz pentru achiziția de gaze din Azerbaidjan

Gazele naturale vor fi aduse în Italia prin conducta transadriatică TAP, selectată de consorțiul Shah Deniz în detrimentul Nabucco, și vor acoperi cererea de pe piața italiană, precizează comunicatul.

Acordul a fost semnat de Gianfilippo Mancini, director al Diviziei de Producție și Gestiune a Energiei Electrice a Enel, și de Rovnag Abdullayev, președintele SOCAR, compania petrolieră și de gaze naturale deținută de statul azer.

Acordul va intra în vigoare în urma deciziei finale de investiție asupra proiectului Shah Deniz II, care va avea loc până la finalul anului 2013. Livrarea gazului natural va fi realizată începând cu anul 2019.

‘Acest acord certifică relația foarte bună pe care am construit-o în timp cu consorțiul Shah Deniz și marchează un nou pas în strategia noastră de diversificare a surselor de gaze naturale. Acordul ne va permite să ne extindem și să ne optimizăm portofoliul de furnizori, de care vor beneficia clienții ?Enel Energia’ de pe piața liberă din Italia’, a declarat Gianfilippo Mancini, la semnarea contractului.

‘Mai mult, prin acest contract Grupul va contribui la consolidarea securității și a competitivității pe piața italiană de aprovizionare cu gaze naturale, în conformitate cu prioritățile politicii energetice italiene’, a adăugat el, citat în comunicat.

Etapa a doua a exploatării zăcământului Shah Deniz va permite producția a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce se vor adăuga celor 9 miliarde deja produse în prima etapă de dezvoltare a câmpului.

Gazele vor fi aduse prin conducte cu o lungime totală de 3.500 de kilometri prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania și pe sub Marea Adriatică în Italia. Aceste conducte includ gazoductul Trans-Anatolian (TANAP) ce va transporta gaze în Turcia, precum și conducta TAP, care va transporta gaze din Turcia către Italia, prin granița cu Grecia, pe sub Marea Adriatică.

SOCAR a anunțat, joi, că mai multe companii europene vor cumpăra gaze naturale din zăcământul Shah Deniz II și anume: Shell (Olanda), Bulgargas (Bulgaria), Gas Natural Fenosa (Spania), DEPA (Grecia), E.ON (Germania), GDF Suez (Franța), Hera Trading (Italia), AXPO (Elveția), Enel (Italia).

‘Este un contract important care va asigura furnizarea de gaze naturale spre Europa dintr-o nouă regiune, în condiții care reflectă piața energetică europeană’, a declarat șeful E.ON Global Commodities, Christopher Delbruck, citat de Reuters.

Aceste contracte reprezintă un pas important în intenția companiilor energetice europene de a-și reduce dependența de gazul ruses. În acest moment, Europa este dependentă de gazul rusesc în proporție de 28%.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...