Enel a vândut active în Italia în valoare de 400 de milioane de euro

Compania italiană de utilităţi Enel a anunţat că a vândut active de 400 de milioane de euro în Italia, ca parte planului de a renunţa la anumite divizii din grup, pentru a-şi plăti datoriile, se arată într-un comunicat al companiei.
Economica.net - vin, 07 nov. 2014, 13:35
Enel a vândut active în Italia în valoare de 400 de milioane de euro

‘Astăzi (vineri – n.r.), Enel S.p.A., prin sucursala Enel Produzione S.p.A. (‘Enel Produzione’), şi Società Elettrica Altoatesina S.p.A. (‘SEL’, companie controlată de Autonomous Province of Bolzano), a semnat contracte pentru vânzarea acţiunilor deţinute de Enel Produzione în SE Hydropower S.r.l. (‘SE Hydropower’) şi SF Energy S.r.l. (‘SF Energy’), pentru un total de 400 de milioane de euro. Contractele au fost semnate în prezenţa domnilor Carlo Tamburi, Director pe Italia al Enel, şi Arno Kompatscher, pre?edintele guvernului provincial al Bolzano’, potrivit comunicatului.

Mai exact, pentru participaţia de 40% deţinută de Enel Produzione în SE Hydropower se aşteaptă un total de 345 de milioane de euro. Încheierea acestei tranzacţii depinde de acordul autorităţii antitrust din Italia şi de obţinerea de către SEL a unui angajament din partea băncilor de a finanţa cumpărarea acţiunilor menţionate, scrie Agerpres.

SE Hydropower gestionează, în regim de concesiune, 11 hidrocentrale mari, cu o capacitate instalată totală de circa 600 MW, şi 7 hidrocentrale mici, cu o capacitate instalată totală de circa 18 MW. SE Hydropower a generat 2.419 GWh de electricitate în 2013.

SF Energy este o companie a cărei capital este împărţit în mod egal între Enel Produzione, SEL S.r.l. (deţinută în totalitate de SEL) şi Dolomiti Energia. Pentru participaţia Enel Produzione în SF Energy se aşteaptă 55 milioane de euro. Încheierea tranzacţiei este condiţionată de dreptul de preemţiune pro-quota al Dolomiti Energia şi de obţinerea de către SEL a unui angajament din partea băncilor de a finanţa cumpărarea acţiunilor menţionate.

SF Energy deţine o centrală hidroelectrică de mari dimensiuni, ‘San Floriano’, cu o capacitate instalată de 135 MW. SF Energy a generat 579 GWh în 2013.

‘Tranzacţia face parte din planul de vânzare de active anunţat de Enel pieţei. Aceasta va permite grupului Enel să îşi reducă datoria financiară netă consolidată cu o sumă aproximativ egală cu sumele menţionate mai sus’, se mai arată în comunicat.

Enel intenţionează să vândă până la sfârşitul lui 2014 active de peste patru miliarde de euro pentru a-şi reduce datoriile.

Compania italiană a anunţat, în iulie, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

În România, Enel a cumpărat filialele de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Banat, Electrica Muntenia Sus şi Electrica Dobrogea. În prezent, Enel are negocieri cu cinci companii pentru vânzarea acestor societăţii, potrivit unor surse oficiale apropiate discuţiilor. Companiile sunt: Electrica, Nuclearelectrica, E.ON, GDF Suez şi o societate din China.

Sursele citate au precizat că italienii ar putea renunţa la vânzarea activelor din România, întrucât au în plan să obţină 1,8 miliarde de euro din vânzarea operaţiunilor din România, însă acestea nu valorează mai mult de 1,5 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri; peste 17 candidaţi pe loc
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea ...
Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti (UB) au avut număr record de candidaţi înscrişi pe locurile......
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Pasionații de infrastructură au postat miercuri imagini de pe șantierul din zona Topa Mică, județul Cluj, unde grupul ...
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi-a exprimat speranţa, miercuri, ca suma alocată Ministerului Transporturilor la ...
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în ...