Enel a vândut active în Italia în valoare de 400 de milioane de euro

Compania italiană de utilităţi Enel a anunţat că a vândut active de 400 de milioane de euro în Italia, ca parte planului de a renunţa la anumite divizii din grup, pentru a-şi plăti datoriile, se arată într-un comunicat al companiei.
Economica.net - vin, 07 nov. 2014, 13:35
Enel a vândut active în Italia în valoare de 400 de milioane de euro

‘Astăzi (vineri – n.r.), Enel S.p.A., prin sucursala Enel Produzione S.p.A. (‘Enel Produzione’), şi Società Elettrica Altoatesina S.p.A. (‘SEL’, companie controlată de Autonomous Province of Bolzano), a semnat contracte pentru vânzarea acţiunilor deţinute de Enel Produzione în SE Hydropower S.r.l. (‘SE Hydropower’) şi SF Energy S.r.l. (‘SF Energy’), pentru un total de 400 de milioane de euro. Contractele au fost semnate în prezenţa domnilor Carlo Tamburi, Director pe Italia al Enel, şi Arno Kompatscher, pre?edintele guvernului provincial al Bolzano’, potrivit comunicatului.

Mai exact, pentru participaţia de 40% deţinută de Enel Produzione în SE Hydropower se aşteaptă un total de 345 de milioane de euro. Încheierea acestei tranzacţii depinde de acordul autorităţii antitrust din Italia şi de obţinerea de către SEL a unui angajament din partea băncilor de a finanţa cumpărarea acţiunilor menţionate, scrie Agerpres.

SE Hydropower gestionează, în regim de concesiune, 11 hidrocentrale mari, cu o capacitate instalată totală de circa 600 MW, şi 7 hidrocentrale mici, cu o capacitate instalată totală de circa 18 MW. SE Hydropower a generat 2.419 GWh de electricitate în 2013.

SF Energy este o companie a cărei capital este împărţit în mod egal între Enel Produzione, SEL S.r.l. (deţinută în totalitate de SEL) şi Dolomiti Energia. Pentru participaţia Enel Produzione în SF Energy se aşteaptă 55 milioane de euro. Încheierea tranzacţiei este condiţionată de dreptul de preemţiune pro-quota al Dolomiti Energia şi de obţinerea de către SEL a unui angajament din partea băncilor de a finanţa cumpărarea acţiunilor menţionate.

SF Energy deţine o centrală hidroelectrică de mari dimensiuni, ‘San Floriano’, cu o capacitate instalată de 135 MW. SF Energy a generat 579 GWh în 2013.

‘Tranzacţia face parte din planul de vânzare de active anunţat de Enel pieţei. Aceasta va permite grupului Enel să îşi reducă datoria financiară netă consolidată cu o sumă aproximativ egală cu sumele menţionate mai sus’, se mai arată în comunicat.

Enel intenţionează să vândă până la sfârşitul lui 2014 active de peste patru miliarde de euro pentru a-şi reduce datoriile.

Compania italiană a anunţat, în iulie, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

În România, Enel a cumpărat filialele de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Banat, Electrica Muntenia Sus şi Electrica Dobrogea. În prezent, Enel are negocieri cu cinci companii pentru vânzarea acestor societăţii, potrivit unor surse oficiale apropiate discuţiilor. Companiile sunt: Electrica, Nuclearelectrica, E.ON, GDF Suez şi o societate din China.

Sursele citate au precizat că italienii ar putea renunţa la vânzarea activelor din România, întrucât au în plan să obţină 1,8 miliarde de euro din vânzarea operaţiunilor din România, însă acestea nu valorează mai mult de 1,5 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...