Enel: Compania a respectat întocmai toate prevederile din contractele de privatizare

Enel a respectat întocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achiziţionat în România, de la intrarea sa pe această piaţă compania investind circa 1,9 miliarde euro, potrivit reprezentanţilor companiei.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 16:19
Enel: Compania a respectat întocmai toate prevederile din contractele de privatizare

‘Mai exact, nivelul investiţiilor agreat în cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distribuţie (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud), a fost îndeplinit şi chiar depăşit. Din 2005, când a intrat pe piaţa din România, Enel a investit aproximativ 1,9 miliarde de euro, fără taxele de conectare. Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmată şi de arbitrajul Camerei de Comerţ Internaţionale în situaţia companiilor Banat şi Dobrogea, care a decis în favoarea Enel’, au precizat reprezentanţii Enel.

Referitor la societatea Enel Servicii Comune, aceştia au explicat că este deţinută de societăţile Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Banat şi că nu a făcut niciodată transferuri financiare către Enel Investment Holding.

În ceea ce priveşte procedura de privatizare a societăţii Nuclearelectrica, reprezentanţii Enel menţionează că aceasta a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publică iniţială (IPO), la care Enel nu a participat.

‘Enel a intrat în proiectul Cernavodă în 2007, împreună cu alţi investitori internaţionali, ca parte dintr-un consorţiu din care a deţinut un pachet de 9%, fiind acţionar minoritar. După mulţi ani şi numeroase incertitudini în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului, Enel a decis în decembrie 2013 să părăsească proiectul’, au mai spus reprezentanţii Enel, reiterând că, în privinţa investigaţiei în curs, Enel şi-a declarat deschiderea pentru a oferi întregul sprijin autorităţilor, în vederea clarificării situaţiei.

Procurorii DNA susţin că oficiali români implicaţi în privatizarea societăţii Electrica au în vedere, în schimbul unor sume de bani, favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, Unităţile 3 şi 4. Informaţia apare în referatul prin care procurorii au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, şi a unui director Enel, Florin Gugu, acuzaţi de fapte de corupţie.

Procurorii notează că, în cadrul procesului de privatizare a Electrica, pachetele majoritare de acţiuni a fost preluat de grupul italian Enel S.p.A. pentru SC Electrica Banat SA, SC Enel Muntenia Sud SA şi SC Enel Dobrogea SA.

DNA arată că, pentru Enel Dobrogea şi Banat, nu a fost stipulat niciun angajament de investiţii, iar pentru Enel Muntenia Sud nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, ‘cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE, investiţiile parţiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie’.

Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României.

Potrivit DNA, prin intermediul societăţii Enel Servicii Comune, partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel.

‘Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcţionate către Enel Investment Holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam – Olanda, aflată în Grupul Enel, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care co-acţionar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene’, afirmă DNA.

Procurorii DNA i-au reţinut, joi, pe Claudiu Dumbrăveanu pentru luare de mită şi pe Florin Gugu, director Enel, pentru dare de mită. În acelaşi dosar, a fost reţinut şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, pentru complicitate la luare de mită.

 

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...