Enel: Cooptarea unui acţionar majoritar la Cernavodă este incompatibilă cu evaluarea noastră iniţială

Grupul italian Enel s-a retras din proiectul de 6 miliarde de euro pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă după ce mai multe companii au ieşit din proiect, iar Guvernul a anunţat că va permite cooptarea unui acţionar majoritar.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 12:54
Enel: Cooptarea unui acţionar majoritar la Cernavodă este incompatibilă cu evaluarea noastră iniţială

Decizia a fost luata din cauza intenţiei Guvernului a atrage în investiție o companie chineză de construcție care să controleze proiectul, ceea ce e este „incompatibil” cu evaluările inițiale.

„Enel s-a alăturat proiectului Cernavodă 3 și 4 în 2007, ca parte a unui grup de companii de utilități interesate să investească în acest proiect. Între timp, cele mai multe dintre companiile de energie s-au retras din proiect, astfel că structura inițială de acționariat s-a schimbat semnificativ. În plus, anunțul recent al Guvernului de a permite intrarea în proiect a unei companii de construcție, ca acționar majoritar, a avut un impact important asupra structurii de proprietate a consorțiului, devenind incompatibilă cu evaluarile noastre inițiale”, potrivit unui comunicat al grupului italian.

Grupul Enel și ArcelorMittal Galați erau singurii acționari privați rămași în EnergoNuclear, după ce la sfârșitul anului 2010 alți patru acționari – CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian) – au părăsit compania de proiect.

În 2007, consorțiul care urma să construiască reactoarele 3 și 4 a plecat de la principiul că niciun acționar nu va deține participația majoritară. În 2010 însă, Guvernul a decis că Nuclearelectrica va deține 51% din investiție, ceea ce a nemulțumit investitorii care deja erau cooptați în firma de proiect.

După retragerea celor patru companii, statul a ajuns să controleze 84,6% din proiect.

Nuclearelectrica a anunțat luni că și Enel și ArcelorMittal s-au retras din EnergoNuclear, compania de proiect înființată pentru derularea investiției în cele două reactoare, astfel că statul, prin Nuclearelectrica, a rămas unicul acționar.

După retragerea din proiect în 2010 a celor patru companii, investiția a stagnat, iar Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

În luna noimbrie, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborare.

Potrivit Nuclearelectrica, compania din China a solicitat, ca o condiție pentru participarea la investiție, implicarea autorităților române în proiect.

Compania canadiană Candu Energy, producătorul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, a anunţat că este pregătită să livreze două noi unităţi în România, după ce Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Group au semnat o scrisoare de intenţie în acest sens.

Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcțiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...