Enel: Cooptarea unui acţionar majoritar la Cernavodă este incompatibilă cu evaluarea noastră iniţială

Grupul italian Enel s-a retras din proiectul de 6 miliarde de euro pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă după ce mai multe companii au ieşit din proiect, iar Guvernul a anunţat că va permite cooptarea unui acţionar majoritar.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 12:54
Enel: Cooptarea unui acţionar majoritar la Cernavodă este incompatibilă cu evaluarea noastră iniţială

Decizia a fost luata din cauza intenţiei Guvernului a atrage în investiție o companie chineză de construcție care să controleze proiectul, ceea ce e este „incompatibil” cu evaluările inițiale.

„Enel s-a alăturat proiectului Cernavodă 3 și 4 în 2007, ca parte a unui grup de companii de utilități interesate să investească în acest proiect. Între timp, cele mai multe dintre companiile de energie s-au retras din proiect, astfel că structura inițială de acționariat s-a schimbat semnificativ. În plus, anunțul recent al Guvernului de a permite intrarea în proiect a unei companii de construcție, ca acționar majoritar, a avut un impact important asupra structurii de proprietate a consorțiului, devenind incompatibilă cu evaluarile noastre inițiale”, potrivit unui comunicat al grupului italian.

Grupul Enel și ArcelorMittal Galați erau singurii acționari privați rămași în EnergoNuclear, după ce la sfârșitul anului 2010 alți patru acționari – CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian) – au părăsit compania de proiect.

În 2007, consorțiul care urma să construiască reactoarele 3 și 4 a plecat de la principiul că niciun acționar nu va deține participația majoritară. În 2010 însă, Guvernul a decis că Nuclearelectrica va deține 51% din investiție, ceea ce a nemulțumit investitorii care deja erau cooptați în firma de proiect.

După retragerea celor patru companii, statul a ajuns să controleze 84,6% din proiect.

Nuclearelectrica a anunțat luni că și Enel și ArcelorMittal s-au retras din EnergoNuclear, compania de proiect înființată pentru derularea investiției în cele două reactoare, astfel că statul, prin Nuclearelectrica, a rămas unicul acționar.

După retragerea din proiect în 2010 a celor patru companii, investiția a stagnat, iar Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

În luna noimbrie, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborare.

Potrivit Nuclearelectrica, compania din China a solicitat, ca o condiție pentru participarea la investiție, implicarea autorităților române în proiect.

Compania canadiană Candu Energy, producătorul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, a anunţat că este pregătită să livreze două noi unităţi în România, după ce Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Group au semnat o scrisoare de intenţie în acest sens.

Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcțiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ce în perioada crizei financiare Grecia a injectat aproximativ 50 de......
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...