Enel cumpără 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud

Guvernul a avizat începerea procedurii de vânzare către grupul italian Enel a 13,7% din acţiunile deţinute de stat la Electrica Muntenia Sud (EMS), operațiune din care estimează că va obține aproximativ 375 milioane euro, a anunţat ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.
Economica.net - mar, 31 iul. 2012, 15:32
Enel cumpără 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud

„Banii care vor merge în buzunarele statului și vor putea fi folosiți pentru modernizări, pentru retehnologizări îndeosebi în acest domeniu de activitate, şi cheltuieli de capital”, a spus Georgescu.

El a estimat că întreaga procedură de vânzare va avea o durată de maximum două luni.

Pentru stabilirea momentului în care este oportună exercitarea opțiunii de vânzare, Electrica S.A. a angajat serviciile de consultanță financiară ale BRD Corporate Finance SRL. Raportul de analiză recomanda exercitarea opțiunii de vânzare în acest an, când prețul total calculat era estimat că va ajunge în jurul valorii de 377 milioane euro.

Electrica Muntenia Sud a fost preluată de Enel printr-o tranzacţie finalizată în 2008 şi divizată în două companii, pe tipuri de activitate.

Electrica mai deţine câte 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, din care câte un pachet de 10% este rezervat angajaţilor Electrica.

Conform contractului de privatizare încheiat cu Enel în 2007, Electrica are opţiunea de vinde către grupul italian, iar investitorul are obligaţia să cumpere, pachetele de câte 13,57% din acţiunile celor două companii care înglobează activele şi operaţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la începutul acestui an, citând un document oficial, că Electrica vrea să vândă în 2012 către Enel acţiunile pe care le deţine la firmele desprinse din Electrica Muntenia Sud, preluată de grupul italian în 2008, Guvernul fiind însă obligat să schimbe legea, care nu reglementează posibilitatea includerii în contractele de privatizare a acestei opţiuni

După semnarea contractului de privatizare, Guvernul a adoptat o hotărâre care precizează, în ultimul articol, că acest drept de opţiune de vânzare va fi exercitat la termenul şi în condiţiile stabilite prin contractul de privatizare, precum şi de „legislaţia privatizării în vigoare la momentul exercitării acestui drept”.

În ultimii doi ani, Electrica nu a activat această clauză de vânzare a acţiunilor.

Documentul citat relevă că Electrica doreşte să îşi vândă în acest an acţiunile către Enel, dar şi că autorităţile au constatat că Guvernul trebuie să modifice urgent cadrul legal, deoarece actele normative în vigoare atât la momentul semnării înţelegerii între cele două părţi, cât şi în prezent nu prevăd posibilitatea includerii unei astfel de operaţiuni în contracte de privatizare.

„Analizele au relevat faptul că 2012 este anul în care Electrica îşi va exercita dreptul de opţiune de vânzare de acţiuni la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, conferit prin contractul de privatizare. În prezent, legislaţia în vigoare în domeniul privatizării nu reglementează posibilitatea includerii în contractele de privatizare a unei opţiuni de vânzare de acţiuni de către instituţia publică şi implicit exercitarea acestei opţiuni în situaţia în care, prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc condiţiile de exercitare. Astfel, în contextul cadrului legislativ actual în domeniul privatizării, Electrica nu îşi poate exercita direct opţiunea de vânzare de acţiuni prevăzută în contractul de privatizare. Pentru a permite Electrica să îşi exercite dreptul său de opţiune de vânzare conferit prin contractul de privatizare, este necesară adoptarea, în regim de urgenţă, a unui act normativ cu aceeaşi forţă juridică, prin care să se completeze legislaţia în vigoare în materia privatizării cu exercitarea opţiunii de vânzare”, se arată în document.

Guvernul este avertizat că, în situaţia în care nu va modifica legislaţia, Electrica nu are asigurat cadrul legal de exercitare a opţiunii de vânzare conferit prin contractul de privatizare.

Prin vânzarea a 50% din acţiunile EMS, grupul italian Enel a plătit direct statul român 394,8 milioane euro. Tranzacţia a presupus însă ca investitorul italian să ajungă la o participaţie de 64,4%, printr-o majorare de capital de 425 milioane euro. Enel a achiziţionat astfel 9.565.473 acţiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominală de 10 lei, şi a subscris pentru alte 10.301.278 acţiuni nominative ordinare dematerializate, tot cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

La sfârşitul anului 2009, preţul a fost ajustat în sus cu 38 de milioane euro, suma plătită statului urcând astfel la 432,9 milioane euro.

Într-un raport prezentat în vara anului trecut, Enel Investment Holding estima că pachetul de 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia (incluzând astfel şi acţiunile rezervate angajaţilor Electrica) are o valoare de 330 milioane euro, în urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie 2010.

În cazul Enel Energie Muntenia, participaţia de 23,57% deţinută încă de Electrica era evaluată de grupul iutalian la 58 milioane euro, faţă de 48 milioane euro în decembrie 2010.

Enel Energie Muntenia şi Enel Distribuţie Muntenia alimentează cu energie municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...