Enel Energie va cumpăra de la firme din grup certificate verzi de 2 mld. euro, până în 2023

Compania Enel Energie Bucureşti, din grupul italian de utilităţi Enel, îşi securizează certificatele verzi pentru o perioadă de zece ani, semnând contracte de achiziţie cu firme din grup, valoarea certificatelor putând să treacă de 2 miliarde de euro.
Economica.net - lun, 06 mai 2013, 12:25
Enel Energie va cumpăra de la firme din grup certificate verzi de 2 mld. euro, până în 2023

Enel Energie Bucureşti face parte din grupul italian de utilităţi Enel, prezent pe piaţa energetică românească din 2005. Enel este o companie integrată, inclusiv în România, având activităţi de producţie, distribuţie şi furnizare a electricităţii.

În vederea asigurării certificatelor verzi, Enel Energie, împreună cu Enel Energie Muntenia, va cumpăra de la Enel Green Power România în perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2023 un număr maxim de 24,6 milioane de certificate verzi. Costul certificatelor estimat de Enel Energie Bucureşti este cuprins între 656,7 milioane euro şi 1,539 miliarde euro.

Un alt contract, pentru aceeaşi perioadă de timp, va fi semnat cu Enel Trade România, şi vizează achiziţia a cel mult 7,95 milioane de certificate verzi, ale căror preţ estimat este cuprins între 212,6 şi 500,1 milioane de euro.

Propunerile pentru semnarea acestor contracte au fost aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor Enel Energie Bucureşti.

În cazul ambele contracte, cantitatea de certificte verzi poate fi suplimentată cu cel mult 15%.

„Este un contract în beneficiul tuturor părţilor. (…) Cota noastră de certificate verzi nu va fi acoperită în totalitate de Enel Green Power, astfel încât nevoia rămasă va fi acoperită printr-un contract cu Enel Trade România. Ambele contracte au clauze flexibile cu privire la volume, dându-ne oportunitatea de a crește sau scădea volumele anuale”, a comunicat Enel la solicitarea MEDIAFAX.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a grupului Enel, a investit în 2011 şi 2012 peste 580 milioane de euro în construcţia de parcuri eoliene în România.

Enel este unul dintre cei mai mari producători de energie în turbine eoliene din România, având o putere instalată de aproximativ 500 MW, reprezentând aproape un sfert din totalul unităţilor de energie alternativ la nivel naţional.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la compania de stat Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producătorilor de energie din surse regenerabile ar putea creşte cu aproximativ 80% în acest an, la aproximativ 600 milioane de euro, ca urmare a majorării producţiei şi a ponderii tot mai ridicate în consumul naţional a energiei din surse alternative.

Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că intenţionează să amâne, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea a câte unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista „creşterea necontrolată” a preţului electricităţii.

ANRE apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate. Această concluzie a rezultat din analiza pieţei de energie regenerabilă din 2012.

Reducerea numărului de certificate verzi va fi aplicată doar în cazul producătorilor de energie regenerabilă care vor intra pe piaţă din 2014, iar suspendarea acordării unor certificate va fi operată numai în cazul companiilor care produc deja energie alternativă.

Cea mai mare reducere a numărului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsă este propusă de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv înjumătăţirea de la 6 la 3 certificate. Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

În prezent, sunt acordate 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

Transelectrica a emis anul trecut 5,56 milioane de certificate verzi, a căror valoare a fost de aproximativ 320 milioane de euro. Cerificatele verzi au fost tranzacţinate anul trecut la preţul maxim admis de lege, respectiv de 57 de euro pe unitate. Valoarea minimă stabilită în legislaţie a fost de 28 de euro.

Pentru 2013, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a actualizat cu rata inflaţiei valorile certificatelor verzi, pragurile minim şi maxim fiind de 28,8 euro şi, respectiv, 58,8 euro pe unitate.

Enel Energie Bucureşti este controlată în proporţie de 51,003% de Enel Investmet Holding din Olanda. Compania de stat Electrica SA are o participaţie de 36,997%, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 12% din acţiuni.

Grupul italian Enel a transferat în anul 2009 acţiunile pe care le deţine la companiile din România către Enel Investment Holdings, pe care o deţine integral. Explicaţia dată de Enel pentru această operaţiunea a fost eficientizarea grupului.

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, iar în 2008 a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul. Toate aceste trei companii au fost divizate în mai multe firme, în funcţie de specificul activităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...