Enel, Enertrag şi Leclanche construiesc o centrală de stocare a energiei în Germania

Grupul italian Enel, prin intermediul subsidiarei sale Enel Green Power Germania (EGP Germania), a semnat un acord cu compania germană de energie eoliană Enertrag AG şi cu compania elveţiană pentru soluţii de stocare a energiei Leclanche SA pentru a construi şi administra o centrală de stocare în baterii de litiu-ion cu o capacitate de 22 MW în Cremzow, în statul german Brandenburg.
Economica.net - mie, 21 feb. 2018, 12:26
Enel, Enertrag şi Leclanche construiesc o centrală de stocare a energiei în Germania

Proiectul reprezintă prima centrală de stocare a Enel din Germania şi construcţia sa va implica o investiţie de aproximativ 17 milioane de euro.

Prima secţiune de 2 MW a centralei va deveni operaţională în aprilie 2018, iar centrala va ajunge la la capacitatea totală până la sfârşitul anului.

Unitatea de stocare va furniza servicii de reglare a frecvenţei pentru Piaţa Germană a Rezervelor de Control Primar (PCR), pentru stabilizarea rapidă a reţelei, urmând să fie integrată ulterior cu parcurile eoliene ale Enertrag.

‘Proiectul de la Cremzow este o reuşită importantă pentru noi, după succesul unor proiecte similare din Italia şi Chile, şi va demonstra în continuare cât de benefică este stocarea pentru sistemele energetice, în special atunci când este cuplată cu surse regenerabile de energie. Stocarea energiei devine un instrument-cheie din ce în ce mai important în asigurarea stabilităţii reţelelor şi reprezintă, de asemenea, o direcţie pentru adoptarea pe scară largă a surselor regenerabile de energie la nivel mondial, facilitând integrarea lor în reţelele electrice’, a declarat Antonio Cammisecra, directorul Enel pentru divizia Globală de Energii Regenerabile, Enel Green Power (EGP).

Potrivit lui Joerg Mueller, directorul Consiliului Enertrag, bateriile comerciale şi capacitatea lor de a furniza energie pentru echilibrare vor fi unul dintre factorii cheie pentru următoarea fază a tranziţiei energiei către sursele regenerabile de energie.

‘Proiectul Cremzow va juca un rol esenţial în reducerea treptată, în siguranţă, a utilizării lignitului în statul Brandenburg. Ca etapă următoare, proiectul Cremzow va testa capacitatea de pornire, fără ajutorul tensiunii din sistemul de transport de electricitate, a centralei regenerabile Enertrag din regiunea Uckermark’, a spus Mueller.

‘Sistemele de stocare a energiei în baterii au un rol foarte important în stabilizarea reţelelor, pe măsură ce tranziţia globală tinde către o utilizare mai mare şi variată a surselor de energie regenerabilă. De asemenea, acestea contribuie la reducerea risipei uriaşe de energie regenerabilă atunci când reţelele funcţionează la capacitate maximă’, a declarat Anil Srivastava, CEO al Leclanche.

Proiectul va fi gestionat printr-un vehicul investiţional special (SPV) în care EGP Germania deţine o participaţie majoritară de 90%, iar Enertrag deţine restul de 10%. Leclanché va acţiona în calitate de contractor pentru inginerie, achiziţii şi construcţii (Engineering Procurement Construction – EPC) al proiectului, fiind responsabilă cu integrarea bateriilor, a sistemelor de conversie a energiei electrice şi a software-ului de management al energiei.

Proiectul va oferi reţelei un serviciu de reglare a frecvenţei primare în timp real, contribuind la stabilitate. Atunci când frecvenţa reţelei scade ca urmare a consumului ridicat de energie, bateria va livra rapid energia stocată, în timp ce, în cazul măririi frecvenţei în condiţii de consum redus, bateria va fi încărcată cu surplusul de energie. În plus, integrarea cu parcurile eoliene ale Enertrag va permite utilizarea surplusului de energie produs de centrale pentru a încărca bateria, reducând astfel necesitatea scăderii producţiei de energie eoliană atunci când aceasta este mai mare decât cererea din reţea.

Piaţa Germană a Rezervelor de Control Primar a evoluat foarte mult în ultimii ani, mai ales cu ocazia licitării, în primăvara anului 2017, a aproximativ 600 MW de Rezerve de Control Primar care a atras ofertanţi din Austria, Belgia, Franţa, Olanda şi Elveţia, confirmând astfel cererea transfrontalieră din piaţă. Introducerea sistemelor de stocare a energiei în baterii reprezintă o evoluţie importantă a pieţei PCR din Germania: în 2017, BESS (Sisteme de Stocare a Energiei în Baterii) a furnizat aproximativ 200 MW de PCR, echivalentul a aproximativ 31% din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...