1EUR = 4.8698 RON | Bucureşti 18 º

Companii

Enel exclude vânzarea subsidiarei sale din Slovacia către firme din Rusia

Grupul italian Enel SpA va interzice accesul potenţialilor cumpărători ruşi la vânzarea companiei de utilităţi Slovenske Elektrarne, o tranzacţie evaluată la 3,6 miliarde de dolari, pe fondul presiunilor UE referitoare la criza din Ucraina, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

07 aug, 2014 | Agerpres

Slovenske Elektrarne, unde Enel deţine o participaţie de 66%, este cel mai mare furnizor de electricitate din Slovacia. Compania operează patru reactoare nucleare şi încă două sunt în construcţie.

Cea mai mare companie de utilităţi din Italia a exclus un acord de vânzare a operaţiunilor către firmele din Rusia, inclusiv Rosatom Corp, deţinută de stat, susţin sursele.

Enel a luat această decizie în urma temerilor UE privind vânzarea activelor strategice de infrastructură către companii din Rusia, care deja furnizează Europei energie.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze informaţia iar un purtător de cuvânt al Enel a afirmat că procesul de vânzare al Slovenske Elektrarne AS este în desfăşurare dar nu a dat publicităţii numele firmelor interesate. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Rosatom a anunţat că firma rusă nu desfăşoară negocieri cu Enel privind vânzarea activelor din Slovacia.

Sursele susţin că Enel caută un cumpărător din Europa sau China pentru participaţia majoritară în Slovenske Elektrarne, chiar dacă Rosatom ar fi un cumpărător logic deoarece firma construieşte reactoare nucleare.

Anul trecut, Enel a obţinut 1,3 miliarde de dolari din vânzarea participaţiei deţinute în producătorul de gaze naturale SeverEnergia companiei petroliere ruse Rosneft, afectată în prezent de sancţiunile impuse de SUA.

Luna trecută, Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

Profitul net ajustat al Enel a scăzut în primul semestru din 2014 cu 4,8%, la 1,57 miliarde de euro, depăşind estimările analiştilor, de 1,49 miliarde de euro.

Datoria netă a urcat cu 8,5%, la 43,1 miliarde de euro la 30 iunie, de la 39,7 miliarde de euro la 30 decembrie.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO