Enel îşi extinde semnificativ divizia de mobilitate electrică – Corriere della Sera

25 07. 2021
statie Enel X Romania 2

„Rolul nostru este să acţionăm alături de producătorii auto, pentru a înţelege cum vom gestiona întreaga reţea, astfel încât folosirea vehiculelor electrice şi reîncărcarea să fie cât mai eficiente posibil”, a declarat Starace, potrivit Agerpres.

Anul acesta, acţiunile Enel au scăzut cu aproximativ 3%, evaluând grupul italian la 81,8 miliarde de euro (96 miliarde de dolari), scrie Agerpres.

În noiembrie, compania şi-a prezentat noua strategie de afaceri dar intenţionează să facă o actualizare până în această toamnă, pentru a reflecta stimulentele de care va beneficia Italia din planul UE de redresare post-pandemie, a adăugat şeful Enel.

Acesta anunţa recent că Enel a identificat investiţii în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro în planul Italiei de redresare post-pandemie. Proiectele din cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) în care este interesat Enel să facă investiţii se concentrează pe reţelele de distribuţie a energiei electrice şi electrificarea economiei, a declarat Francesco Starace.

Acesta a adăugat că Enel intenţionează să investească aproximativ trei miliarde de euro pe an în Italia, fără cheltuielile legat de planul de redresare. Italia este principala beneficiară a planului UE de redresare post-pandemie ce are la bază fondul ‘NextGenerationEU’, scrie Agerpres.

În mai, premierul Mario Draghi a anunţat că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), în valoare de 222,1 miliarde de euro, din care 191,5 miliarde din fondul european de redresare post-pandemie şi 30,6 miliarde resurse proprii.

PNRR-ul Italiei este articulat în jurul a şase capitole, dintre care cel denumit ”Revoluţia verde şi tranziţia ecologică” are finanţarea cea mai importantă, de 68,6 miliarde de euro, şi numeroase obiective, printre acestea numărându-se reciclarea a 65% din deşeurile din plastic şi a 100% din deşeurile textile, relansarea transportului public local şi achiziţia de autobuze mai ecologice şi reînnoirea flotei de trenuri regionale.

Capitolul ”Infrastructuri pentru o mobilitate durabilă”, cu un buget de 31,4 miliarde de euro, are ca principale obiective modernizarea liniilor regionale de cale ferată şi realizarea de investiţii în sectorul transportului feroviar, pentru o ”dezvoltare raţională a infrastructurilor de transport moderne, durabile şi care să acopere întreaga ţară”.

La capitolul energetic, Guvernul italian are în vedere în mod special investiţii semnificative în surse de energie regenerabile şi susţine folosirea hidrogenului drept combustibil.

Enel Spa, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, are o prezenţă importantă pe piaţa din România.