Enel îşi menţine angajamentele faţă de Europa Centrală şi de Est – director general

Enel SpA, cea mai mare companie italiană de utilităţi, va ieşi de pe piaţa din Slovacia în aproximativ doi ani dar intenţionează să-şi menţină investiţiile în alte state din Europa Centrală şi de Est (CEE), a afirmat vineri directorul general al Enel, Francesco Starace, într-un interviu acordat Reuters TV.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 14:24
Enel îşi menţine angajamentele faţă de Europa Centrală şi de Est - director general

Firma controlată de statul italian, care deţine active în România şi Rusia, îşi vinde participaţia de 66% deţinută la compania slovacă de electricitate Slovenske Elektrarne, în cadrul planului destinat reducerii datoriilor prin vânzarea unor active evaluate la cinci miliarde de euro. Participaţia este evaluată de analişti la aproximativ două miliarde de euro, scrie Agerpres.

‘Ne aşteptăm ca tranzacţia să fie realizată în două etape – o participaţie minoritară să fie vândută până la sfârşitul anului şi o alta după finalizarea reactorului nuclear – în următorii doi ani’, a declarat Francesco Starace.

Enel a scos la vânzare anul trecut participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Recent, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia. Datoria Enel se ridica la 39,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie.

Guvernul slovac şi-a exprimat intenţia de a-şi majora propria participaţie la compania de utilităţi de la 34% în prezent până la 51%.

Alte companii care şi-au manifestat interesul pentru Slovenske Elektrarne sunt grupul finlandez Fortum, producătorul ceh EPH şi un consorţiu ungar format din divizia MOL din Slovacia, Slovnaft, şi compania publică de utilităţi din Ungaria, MVM Group.

‘Cred că în următoarele săptămâni mă voi întâlni cu premierul slovac Robert Fico’, a explicat şeful Enel, care a dat asigurări că nu vor fi vândute şi alte active în Europa Centrală şi de Est. De asemenea Starace a dat asigurări că nu va fi vândută participaţia de 69% deţinută la Enel Green Power .

Activele Enel din România (64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România) reprezintă companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

 

Te-ar mai putea interesa și
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția este de peste 100 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din ultimii......
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...