Enel lansează proiectul pilot pentru instalarea a 110.000 de contoare inteligente

Enel va instala în acest an peste 110.000 de contoare inteligente în Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, prin companiile locale de distribuție, după aprobarea celui de-al doilea proiect pilot de contorizare inteligentă de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Anul trecut au fost instalate contoare inteligente pentru peste 30.000 de clienți. Cele două proiecte deschid astfel calea pentru implementarea la scară largă a contorului inteligent pentru cei 2,7 milioane de clienți ai Enel în România.
Economica.net - vin, 20 mai 2016, 14:23
Enel lansează proiectul pilot pentru instalarea a 110.000 de contoare inteligente

„Datorită contoarelor inteligente, clienții vor avea acces la informații detaliate cu privire la consumul de energie, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și planifica eficient utilizarea de energie”, a declarat Georgios Stassis, Country Manager Enel în România. „Pe măsură ce nevoile clienților evoluează prin introducerea de electrocasnice inteligente și generarea distribuită, care îi transformă în mici producători de energie, instalarea de contoare inteligente va deveni tot mai necesară. Contoarele inteligente sunt o poartă către viitor, deschizând calea spre rețele și orașe inteligente. Prin tehnologiile inteligente pe care le implementăm în întreaga lume, Enel conduce revoluția digitală din industria energetică.”

Clienții incluși în proiectul pilot vor beneficia de citiri de la distanță, care înlocuiesc citirile de pe teren și estimările de consum. Pe de altă parte, contoarele inteligente vor comunica distribuitorului de la distanță în ce locuri clienții sunt cel mai afectați de pene de curent, permițându-i unui sistem de contorizare inteligentă pe deplin funcțional să indice zonele unde necesitatea de investiții în rețea este mai mare, astfel încât distribuitorul să poată interveni rapid acolo unde este nevoie. Un sistem de contorizare inteligentă complet operațional poate contribui la îmbunătățirea calității rețelei.

Enel instalează în prezent circa 53.000 de contoare inteligente în Muntenia, atât în zonele urbane, cât și rurale. Cartierele din București incluse în proiect sunt: Aviației, Doinei, Palatul Parlamentului, Vitan Bârzești, Stadion Rapid, Săbăreni, Politehnicii și Brâncuși. În Ilfov, clienții din Chiajna, Dudu, Rosu și Otopeni sunt incluși în proiect, iar în județul Giurgiu proiectul vizează Malu, Slobozia, Vedea, Gaujani, Cetățuia, Buturugeni, Cosoba, Răsuceni și Valea Bujorului.

În Dobrogea, Enel implementează acest proiect atât în zone urbane, cât și rurale, instalând aproximativ 28.000 de contoare inteligente. În județul Constanta, zonele incluse sunt Vama Veche, 2 mai, Limanu, Schitu, Costinești, Mamaia Sat, Mamaia Nord, Năvodari și Constanta Inel 2. În județul Tulcea, orașele Tulcea și Valea Teilor sunt incluse în proiect, în timp ce în județul Giurgiu, clienții din Unirea, Frumușani, Budești și nordul orașului Călărași se vor bucura de beneficiile contoarelor inteligente.

În Banat, peste 30.000 de clienți vor beneficia de noua tehnologie. Zonele incluse în proiect din județele Caraș-Severin și Timiș sunt Lipovei, Jebel, Cosari, Petrovaselo Câlnic, Lupac și Reșita Govandari. Zone din Timișoara, Reșita, Deva, Petroșani și Arad sunt, de asemenea, incluse în proiect, alături de localitățile Luncoiu de Jos, Peștișu Mic, Șoimuș, Orăștie Zăvoi și altele din Hunedoara.

Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment.

Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii clienților Enel. Prin sistemul de contorizare inteligentă se vor putea realiza citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul în loc de estimări, pentru facturare, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.

În plus, clienții Enel vor putea avea acces la informații detaliate și actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Această monitorizare le va permite acestora să-și planifice în mod adecvat consumul de energie.

Contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică, monitorizând în timp real continuitatea serviciului, raportând erori în sistemul de rețea sau defecțiuni și localizând anomaliile posibil cauzate de furtul de energie.

În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că oferă clienților posibilitatea de a schimba cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. Tarifele zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.

Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă va putea oferi o serie de servicii avansate, precum:

– Implicarea activă a consumatorilor, care sunt și mici producători de energie și care vor putea decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
– O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care va putea conecta consumul automobilului cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
– Soluții inovatoare de automatizare a casei, care să permită controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.

Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piața de electricitate și gaze naturale din lume, concentrându-se în special în Europa și America latină. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe patru continente, are o capacitate instalată netă de circa 89 GW, generează electricitate și gaz printr-o rețea ce acoperă circa 1,9 milioane km. Cu cei 61 de milioane de consumatori în toată lumea, Enel deține cea mai mare bază de clienți comparativ cu societățile europene din acest sector și este printre cele mai mari companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.

Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției si furnizării de electricitate, dar si al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajați în România si oferă servicii unui număr de 2,7 milioane de clienți, acoperind aproape o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, modernizarea rețelei și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

Te-ar mai putea interesa și
UPS achiziționează Bomi Group, companie multinațională de logistică în domeniul medical
UPS achiziționează Bomi Group, companie multinațională de logistică în domeniul medical
UPS a anunțat astăzi că intenționează să achiziționeze Bomi Group, lider în industrie și furnizor multinațional de servicii logistice în domeniul medical. Tranzacția include facilități......
Vești bune pentru toți șoferii. Au început să se ieftinească polițele RCA. Anunțul ASF
Vești bune pentru toți șoferii. Au început să se ieftinească polițele RCA. Anunțul ASF
Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance ...
Magazinul Mobexpert Militari din București devine prosumator, au fost instalate panouri cu o putere totală de aproape 400 kWp
Magazinul Mobexpert Militari din București devine prosumator, au fost instalate panouri cu o putere totală de aproape 400 ...
Axionet IoT, companie locală de servicii și soluții Machine to Machine (M2M), Internet of Things (IoT), electro-mobilitate ...
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Şeful adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui ...