Enel va vinde activele din România în prima jumătate a acestui an

Compania italiană de utilităţi Enel Spa merge înainte cu planurile de vânzare a activelor din România şi Slovacia, în ciuda recentei întârzieri, un efort necesar pentru a reasigura investitorii că-şi va reduce datoria şi se va concentra din nou pe pieţele cu o creştere mai rapidă, potrivit unui articol apărut în publicaţia britanică 'Financial Times' (FT).
Economica.net - lun, 12 ian. 2015, 07:21
Enel va vinde activele din România în prima jumătate a acestui an

‘Avem într-adevăr oferte. Ştim într-o măsură mai mare sau mai mică ce probleme sunt cu această vânzare, care ar putea fi finalizată între ianuarie şi iunie. Activele vor fi vândute în 2015, astfel încât nivelul datoriei va scădea mai mult decât am planificat iniţial’, a afirmat directorul general al Enel, Francesco Starace, într-un interviu acordat ‘Financial Times’.

Enel, deţinut în proporţie de 30% de Guvernul italian, nu a reuşit să-şi reducă datoria masivă, după ce, în 2008, a achiziţionat compania spaniolă de utilităţi Endesa, în timp ce a investit în noi pieţe aflate în creştere rapidă din afara Europei, scrie Agerpres.

Francesco Starace, numit în mai director general, a reuşit deja să implementeze schimbări organizaţionale, menite să simplifice structura companiei, inclusiv o serie de măsuri de reducere a costurilor.

Totuşi, el se află sub presiune pentru a vinde activele promise din Europa de Est, care ar putea aduce companiei aproximativ patru miliarde de euro.

Obiectivul Enel era să ajungă la un nivel al datoriei de 39,5 miliarde de euro la sfârşitul lui 2014, faţă de 37 de miliarde de euro estimat anterior, pentru a calma temerile investitorilor.

Vineri, acţiunile Enel se tranzacţionau la 3,57 euro la bursa de la Milano, un declin semnificativ faţă de nivelul de vârf de 4,46 euro din iunie 2014.

Unii analişti sprijină strategia lui Francesco Starace.

‘Enel a reuşit să depăşească perioada dificilă din ultimii ani, iar cu noua conducere ar putea să se redreseze semnificativ. Cu noua structură, tot ce va realiza Enel va deveni mai clar, încrederea în companie este în creştere’, a apreciat analistul Claudia Introvigne, de la Kepler Chevreux.

Dar alţi analişti sunt mai sceptici, fiind îngrijoraţi de datoria companiei, în condiţiile în care Enel este cea mai îndatorată companie europeană de utilităţi. Dar acest nivel al datoriei ar fi fost chiar mai ridicat dacă Enel nu ar fi reuşit să plaseze pe bursă o participaţie de 22% din acţiunile deţinute la Endesa, obţinând peste trei miliarde de euro.

‘Această operaţiune a fost un succes. A fost de departe una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din Europa şi pentru Spania a reprezentat un vot de încredere semnificativ din partea investitorilor, într-o perioadă în care această ţară încearcă să finalizeze procesul de reformă’, a apreciat şeful companiei italiene.

În ciuda încetinirii creşterii din anumite state din America Latină, Enel caută să se extindă în regiune.

‘Dacă ai o populaţie tânără şi în creştere, pentru o afacere ca a noastră, care furnizează electricitate, este o asigurare fantastică faptul că cererea va continua să crească în următorii 10-20 de ani’, a explicat Starace.

Acesta a fost mult mai prudent în ceea ce priveşte evoluţia pe piaţa italiană, unde economia stagnează.

‘Va fi o anume redresare a cererii în 2015, dar nu ne bazăm prea mult pe asta’, a afirmat şeful Enel.

Ministerul italian de Finanţe vrea să-şi reducă la 25% participaţia deţinută la Enel, dar planurile de privatizare sunt amânate din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă.

‘Ei pot face ce vor cu acţiunile lor. Pot să le vândă sau să le păstreze. Nu va fi nici o diferenţă. Ştiu că oamenii nu cred asta, dar Guvernul italian nu intervine deloc în conducerea companiei’, a dat asigurări Francesco Starace.

Acesta ar urma să anunţe mai multe detalii privind reorganizarea în martie.

Vânzarea activelor din Slovacia şi România ar implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din acţiunile Enel România.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...