Enel: Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pentru a vinde pe bursă, la preţuri mai mari

Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, se arată într-un comunicat al Enel, remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 14:35
Enel: Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pentru a vinde pe bursă, la preţuri mai mari

‘Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate’, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Enel spun că, în aceste momente dificile, se poate distinge cu adevărat între jucătorii din piaţă care fac ceea ce au promis şi cei care îşi încalcă angajamentele.

‘Având o viziune de sustenabilitate a activităţii pe termen lung, Enel a luat în calcul şi s-a pregătit pentru toate scenariile posibile, pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate faţă de clienţi. Aceasta nu este o sarcină uşoară. Dimpotrivă, este una foarte dificilă, însă noi credem că o piaţă concurenţială poate oferi cele mai bune rezultate clienţilor doar în cazul în care contractele şi angajamentele sunt respectate cu bună credinţă’, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Enel, cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ. Dacă este răsplătit comportamentul corect, piaţa va deveni cu adevărat competitivă, asigurând preţuri şi contracte corecte tuturor clienţilor. Pe de altă parte, descurajarea acţiunilor speculative, care urmăresc obţinerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte şi lipsite de responsabilitate, este esenţială pentru protejarea intereselor tuturor părţilor implicate: clienţi, furnizori de servicii şi instituţii implicate.

‘Lecţia pe care o putem învăţa din această situaţie este importanţa unui cadru de reglementare predictibil şi cu o viziune pe termen lung. Această lecţie este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără şi situaţia sectorului energiilor regenerabile. Şi în acest caz, este nevoie de o soluţie echilibrată, care să ia în calcul toţi producătorii şi toate tipurile de tehnologii de producţie, în beneficiul tuturor clienţilor, indiferent de mărimea lor, pentru a preveni o criză iminentă’, mai arată oficialii companiei de energie.

Aceştia au mai precizat că, în săptămânile trecute, marcate de condiţii de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum şi având un efect benefic, de moderare a preţurilor pe piaţă.

‘Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situaţie disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin. Dacă dorim să încurajăm cu adevărat stabilitatea şi siguranţa pe termen lung ale sectorului energetic, o soluţie pentru sectorul energiilor regenerabile trebuie implementată cât mai curând – mai ales că proiectul de ordonanţă de urgenţă vizând noua schemă de sprijin a fost deja avizat de către Comisia Europeană’, au adăugat oficialii Enel.

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile şi a primit avizul Comisiei Europene la mijlocul lunii decembrie pentru aceste modificări.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...