Enel va căuta zăcăminte de gaze naturale şi ţiţei în zone de coastă din Grecia

Grecia a aprobat cererea grupului italian Enel de a căuta zăcăminte de gaze naturale şi ţiţei în trei zone de coastă din vestul ţării, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 22 mai 2014, 06:46
Enel va căuta zăcăminte de gaze naturale şi ţiţei în zone de coastă din Grecia

Şi alte firme vor fi invitate să prezinte oferte de explorare pentru aceleaşi perimetre în acest an, conform politicii energetice a Greciei. Acordarea licenţelor de explorare ar putea începe în iulie, a anunţat Ministerul Energiei.

Luna trecută, Enel a solicitat permisiunea de a efectua teste de forare în regiunile Arta, Aetoloacarnania şi în nord-vestul Peloponezului. Două dintre aceste zone au fost explorate fără succes în 2011 de MOL şi rafinăria Hellenic Petroleum. Dar interesul pentru explorarea zăcămintelor a crescut în timpul crizei, Grecia invitând companiile energetice să analizeze potenţialele zăcăminte.

Grecia importă aproape toată cantitatea de gaze naturale şi ţiţei utilizată şi a cheltuit anul trecut pe importurile de hidrocarburi 15,6 miliarde de euro, aproximativ 8,6% din PIB.

Luna aceasta, Atena a mai acordat licenţe de explorare companiilor elene Hellenic Petroleum, Energean Oil & Gas, firmei italiene Edison şi grupului irlandez Petroceltic.

Depozitele energetice ale Greciei ar putea aduce statului venituri de 150 de miliarde de euro în următorii 30 de ani, a afirmat, recent, premierul elen Antonis Samaras.

‘Există indicii foarte solide că, în următorii 25 – 30 de ani, veniturile statului obţinute din taxele pe hidrocarburi ar putea ajunge la 150 de miliarde de euro (206 miliarde de dolari)’, le-a declarat jurnaliştilor oficialul elen.

Se estimează că în Golful Patras ar exista aproximativ 200 de milioane de barili de ţiţei, 50 – 80 de milioane de barili s-ar afla lângă Ioannina şi încă trei milioane de barili în apropiere de Katakolo.

În 2012, Grecia a angajat o companie norvegiană care să desfăşoare studii seismice în Marea Ionică şi în sudul Cretei.

Veniturile obţinute de stat în urma concesiunilor vor fi utilizate pentru sprijinirea sistemului de pensii şi la cercetări ştiinţifice, susţine Samaras.

În România, Enel a achiziţionat filialele Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...