Enel va plăti statului român 400 de milioane de euro, în acest an, într-o singură tranşă

Compania italiană Enel, care fost obligată de o instanţă de arbitraj internaţional să plătească României 401 milioane de euro în contul a 3,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia, a anunţat că nu va contesta în vreun fel această decizie şi că a început demersurile pentru efectuarea plăţii.
Economica.net - joi, 23 mart. 2017, 10:21
Enel va plăti statului român 400 de milioane de euro, în acest an, într-o singură tranşă

„Respectăm întru totul decizia. Am şi anunţat că am provizionat suma, şi că este disponibilă în orice moment. Am şi început demersurile pentru plata ei, dar sunt proceduri birocratice de parcurs”, a declarat la o întîlnire cu jurnaliştii Georgios Stassis, country managerul Enel, (foto) răspunzând la o întrebare pusă de ECONOMICA.NET pe această temă.

„Este bine că am ajuns la un final în acest diferend. Vrem să trecem peste acest aspect din trecut şi să continuăm să investim. Suntem un investitor pe termen lung în România”, a declarat Stassis.

El a mai afirmat că Enel va plăti această sumă într-o singură tranşă, până la finalul acestui an.

Enel trebuie să plătească statului 401 milioane de euro în urma unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris de luna trecută. Enel şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007. Statul a solicitat companiei italiene peste 500 de milioane de euro, în contul a 13,57% din acţiuni pe care le-ar fi trebuit să le cumpere suplimentar, potrivit contractul de privatizare.

Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.
Contractul de privatizare a celei mai importante distribuţii de energie din România a fost perfectat în 2007 iar un an mai târziu italienii au intrat în posesia companiei. Enel a plătit, pentru 50% din capital, şi pentru majorarea de capital de până la 64%, 820 de milioane de euro în total.

Statul a susţinut că, potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (cele două societăţi în care s-a „spart” fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a întâmplat. Potrivit unei hotărâri de Guvern de la finalul anului 2012, prețul de vânzare era fixat la suma totală de 521,5 milioane euro.
În 2014, statul a deschis un litigiu împotriva Enel la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris, solicitând această sumă, proces care s-a încheiat acum.

Prezentă pe piața din România din 2005, compania Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției si furnizării de electricitate, dar si al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...