Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG

 Enel SpA a anunţat luni că va achiziţiona active hidroelectrice de la firma italiană de energie regenerabilă ERG, într-o tranzacţie evaluată la un miliard de euro (1,19 miliarde de dolari), transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 03 aug. 2021, 08:46
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG

Cea mai mare companie de utilităţi din Europa a informat că a fost de acord să cumpere portofoliul de 527 megawaţi de active de la ERG, care generează în medie energie de aproximativ 1,5 TWh (terawatt-oră) pe an.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze la începutul anului viitor şi va fi finanţată din fluxul de numerar şi din actualele linii de creditare, a precizat Enel, jucătorul dominant pe segmentul hidroelectric din Italia, având o capacitate de aproape 12,5 gigawaţi (GW).

Enel este cea mai mare companie de energie regenerabilă listată din lume în funcţie de capacitatea instalată şi intenţionează să cheltuiască 150 miliarde de euro din banii săi pentru a-şi tripla aproape capacitatea deţinută, la 120 GW, şi a-şi reduce emisiile de carbon cu 80% până în 2030.

„Datorită achiziţionării acestor active strategice, facem un as semnificativ în vederea îndeplinirii obiectivului privind decarbonizarea grupului”, a afirmat directorul general al Enel Green Power, Salvatore Bernabei.

În martie, Reuters anunţa că ERG caută să vândă activele pentru a reinvesti în străinătate, în domeniul energiei eoliene şi solare, în timp ce îşi menţine ratingul de credit. Oferta ERG a atras interesul companiilor de utilităţi şi al fondurilor de investiţii.

Luna trecută, directorul general al Enel, Francesco Starace, avertiza că redresarea economiei mondiale în urma pandemiei a dus la un deficit de aprovizionare cu unele materii prime, precum şi cu echipament specializat pentru industria regenerabilă.

„Astăzi, dacă vrei turbine eoliene livrate în 2022 nu vei găsi. Poate doar pentru 2024”, a declarat Starace.

Acesta a explicat că pandemia s-a dovedit a fi o fereastră în viitor deoarece multe reţele din numeroase ţări au fost mai dependente de energia regenerabilă decât erau anterior. Cei care susţin folosirea cărbunelui şi a gazelor pentru producerea energiei argumentează că energia eoliană şi solară depinde de condiţiile climatice, iar combustibilii fosili ar fi necesari pentru garantarea furnizării.

Pandemia a schimbat asta deoarece sistemele energetice au absorbit fără probleme un nivel ridicat de energie provenită din surse eoliene şi solare.

„A fost ca şi cum am fi trăit trei ani în unul. Ştim că viitorul este sigur şi ştim că putem trăi destul de bine”, a afirmat şeful Enel.

Acesta a apreciat că Statele Unite, Europa şi America Latină sunt zonele cheie ale Enel, în timp ce sud-estul Asiei şi India vor fi viitoarele pieţe de creştere.

Întrebat ce ar putea face guvernele pentru tranziţia energetică, el a spus că este necesar să se concentreze pe implementarea noilor tehnologii disponibile în loc să risipească timp şi bani pentru a dezvolta ceea ce este încă nedemonstrat.

„Nu faceţi tot timpul filme SF. Gândiţi-vă la ce tehnologii avem acum şi lucraţi din greu!”, a spus Starace.

Enel Spa, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, are o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu: Nu ne jucăm cu copiii deschide şcoala – închide şcoala
Sorin Cîmpeanu: Nu ne jucăm cu copiii deschide şcoala – închide şcoala
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a evidenţiat, luni, că decizia privind desfăşurarea cursurilor se ia săptămânal în funcţie de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri, iar,......
Acţiunile One United Properties intră în indicele BET
Acţiunile One United Properties intră în indicele BET
Acţiunile One United Properties (BVB: ONE) au intrat în indicele Bucharest Exchange Trading (BET), începând de luni, ...
Theodor Cornel Stănescu este noul director General al Crédit Agricole România, bancă recent achiziţionată de Vista Bank
Theodor Cornel Stănescu este noul director General al Crédit Agricole România, bancă recent achiziţionată de Vista Bank
Theodor Cornel Stănescu, prim director general adjunct al Vista Bank, a fost desemnat director general al Crédit Agricole ...
Transelectrica se va împrumuta, prin credite și obligațiuni, pentru a finanța modernizarea și extinderea rețelei electrice
Transelectrica se va împrumuta, prin credite și obligațiuni, pentru a finanța modernizarea și extinderea rețelei electrice
Transelectrica va utiliza credite bancare și va emite obligațiuni pentru a finanța, parțial, lucrările din programul ...