ENEL – Venitul net ordinar al grupului a fost de 5,391 miliarde de euro, în scădere cu 3,6%, dar peste estimări

Grupul Enel a înregistrat în 2022 un venitul net ordinar de 5,391 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% faţă de anul anterior, dar peste estimarea comunicată pieţelor financiare, de 5-5,3 miliarde de euro, informează compania printr-un comunicat.
AGERPRES - vin, 17 mart. 2023, 13:31
ENEL - Venitul net ordinar al grupului a fost de 5,391 miliarde de euro, în scădere cu 3,6%, dar peste estimări

EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) ordinar a fost de 19,683 miliarde de euro (+2,5% faţă de 2021), peste previziunile Grupului comunicate pieţelor financiare, de 19-19,6 miliarde de euro, scrie Agerpres.

„Creşterea se datorează performanţei pozitive a activităţii integrate, care a luat în calcul activităţile de producere a energiei termice şi de trading, Enel Green Power, retail şi Enel X, împreună cu performanţa pozitivă a Enel Grids. De asemenea, merită subliniată evoluţia favorabilă a cursului de schimb valutar”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, îmbunătăţirea performanţelor comerciale, însoţită de creşterea amortizării pentru anul respectiv, gestionarea financiară mai eficientă asociată cu managementul datoriilor de anul trecut, precum şi taxele fiscale mai mici asupra rezultatelor ordinare ale Grupului au compensat parţial ponderea mai mare a participaţiilor minoritare ca urmare a comprimării rezultatelor în Italia, în urma scenariului energetic specific al anului.

Cheltuieli de capital ale grupului au totalizat 14,347 miliarde de euro (+10,4% comparativ cu 2021). Creşterea a fost determinată de majorarea cheltuielilor de capital în Enel Green Power, Enel Grids, retail şi Enel X.

Dividendele totale propuse pentru întregul exerciţiu financiar 2022 sunt în valoare de 0,40 euro pe acţiune (din care 0,20 euro pe acţiune a fost deja plătit ca plată intermediară în ianuarie 2023), o creştere de 5,3% faţă de dividendele totale în valoare de 0,38 euro pe acţiune recunoscute pentru întregul exerciţiu financiar 2021.

Printre progresele înregistrate pe parcursul anului trecut se numără: avansurile în procesul de decarbonizare, cu o capacitate nouă de energie regenerabilă construită în 2022 care depăşeşte 5,2 GW, inclusiv 387 MW de baterii; managementul integrat al afacerii care, în ciuda mediului de piaţă nefavorabil, care a garantat un rezultat mai mare decât cel preconizat; progres în procesul de eficientizare a portofoliului de afaceri şi a zonelor geografice, prin valorificarea activelor în valoare de 5,9 miliarde de euro.

„Rezultatele excelente obţinute de Enel în 2022 subliniază capacitatea Grupului de a crea valoare pentru acţionarii săi, în pofida scenariului extrem de dificil care a caracterizat ultimii trei ani. Datorită capacităţii de rezistenţă a modelului nostru de afaceri integrat, a performanţelor operaţionale solide, a acţiunilor manageriale implementate pe parcursul anului şi, mai presus de toate, a muncii neobosite a tuturor colegilor noştri, am reuşit să depăşim previziunile anunţate către pieţe. Pe baza acestor rezultate, le oferim acţionarilor noştri dividende în valoare de 0,40 euro pe acţiune, în creştere faţă de anul trecut”, a declarat Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Acesta a subliniat că în lunile următoare compania va continua să crească în domeniul energiilor regenerabile şi să digitalizeze reţelele de distribuţie, contribuind la decarbonizarea mixului de generare şi la creşterea independenţei energetice în zonele geografice în care operează, îmbunătăţind calitatea serviciilor, permiţând electrificarea utilizărilor finale şi protejându-ne clienţii de volatilitatea pieţelor energetice.

„Ne vom concentra investiţiile în principal în Italia şi în celelalte ţări ţintă, pentru a accelera strategia de creştere sustenabilă a Grupului, reducând şi mai mult profilul său de risc”, a punctat Starace.

 

Te-ar mai putea interesa și
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de Petrom, la Băicoi, Prahova, după o investiție de 1,6 mil. euro
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de Petrom, la Băicoi, Prahova, după ...
OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) anunță finalizarea lucrărilor de renovare și reabilitare a Școlii Gimnaziale Liliești din localitatea Băicoi, derulate în cadrul programului România......
Investitorii se refugiază în aur de teama unei reacţii în lanţ în sectorul bancar. Cotaţia a depăşit pragul de 2.000 de dolari uncia
Investitorii se refugiază în aur de teama unei reacţii în lanţ în sectorul bancar. Cotaţia a depăşit pragul de 2.000 ...
Cotaţia aurului, propulsată de îngrijorările în creştere cu privire la sectorul bancar după preluarea la un preţ ...
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Ofertele pentru primele două loturi, așteptate până pe 27 aprilie
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Ofertele pentru primele două loturi, așteptate până pe 27 aprilie
CFR Infrastructură anunță startul oficial la licitația pentru primele două loturi de pe tronsonul Craiova - Drobeta ...
ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei, amenda maximă permisă
ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei, amenda maximă permisă
ANRE a sancționat Hidroelectrica cu 400.000 de lei pentru nereguli pe partea de furnizare, după cum arată un comunicat ...