Enel vrea să participe la proiectul gazoductului trans-adriatic TAP

Grupul energetic italian Enel este interesat să se alăture proiectului unui gazoduct trans-adriatic, TAP, care să transporte gaze azere în Italia, posibil prin preluarea unei participaţii de 10%-15%, ceea ce ar putea contribui la diversificarea furnizorilor de gaze ai Europei, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 13:39
Enel vrea să participe la proiectul gazoductului trans-adriatic TAP

„Enel este interesat de proiecte care să aducă gaze în Italia”, a declarat directorul general al grupului, Fulvio Conti, confirmând că printre aceste proiecte se numără Trans Adriatic Pipeline (TAP).

La proiect participă companiile Statoil (Norvegia), EGL (Elveţia) şi E.ON Ruhrgas (Germania), urmând să fie construită o conductă de gaze cu o lungime de 520 de kilometri, care să conecteze Grecia cu Italia, via Albania şi Marea Adriatică.

Publicaţia italiană Milano Finanza a relatat că guvernul de la Roma a cerut Enel să analizeze o posibilă preluare a unei participaţii de 10%-15% la TAP.

Enel foloseşte gaze pentru alimentarea unora dintre centralele sale energetice din Italia, precum şi a unor clienţi de retail şi construieşte un terminal de gaze naturale lichefiate în Sicilia, cu o capacitate de 8 miliarde de metri cubi.

Conducta TAP este doar unul dintre proiectele concurente pentru transportul de gaze de la exploatarea azeră Shah Deniz II în Europa.

Italia a susţinut un alt proiect, ITGI, la care sunt partenere companiile Edison (Italia), DEPA (Grecia) şi Botas (Turcia).

Proiectul a suferit însă o lovitură la începutul acestui an, când consorţiul Shah Deniz II, condus de grupul BP, a selectat proiectul TAP ca rută posibilă pentru transportul gazelor azere în Italia.

Guvernul italian şi Edison au continuat să îşi afirme angajamentul pentru ITGI.

Un alt proiect concurent este Nabucco, care ar urma să transporte gaze din Asia în Europa prin intermediul Turciei, Bulgariei, României şi Ungariei, către Austria şi Europa Occidentală.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...