Enel vrea să se extindă în Brazilia, prin achiziţionarea Eletropaulo

Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, a oferit 7,6 miliarde de reali (două miliarde de dolari) pentru distribuitorul brazilian de energie Eletropaulo Metropolitana Eletricidade de Sao Paulo SA, depăşind oferta grupului spaniol Iberdrola, transmit MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - joi, 31 mai 2018, 13:28
Enel vrea să se extindă în Brazilia, prin achiziţionarea Eletropaulo

Subsidiara Enel din Brazilia a oferit pentru Eletropaulo 45,22 reali (12,15 dolari) per titlu, depăşind oferta de 39,53 reali per acţiune depusă de Neoenergia SA, compania braziliană de utilităţi controlată de Iberdrola.

Oferta Enel trebuie aprobată de acţionarii Eletropaulo, printre care se află BNDESPar, divizia de investiţii a băncii de stat BNDES, şi AES Corp.

Dacă toţi acţionarii acceptă oferta, investiţia Enel se va ridica la aproximativ 7,57 miliarde de reali (2,03 miliarde de dolari), a anunţat compania italiană, care s-a angajat să cheltuiască cel puţin 1,5 miliarde de reali pentru a subscrie la majorarea de capital a Eletropaulo.

Capitalizarea de piaţă a Eletropaulo aproape s-a dublat din aprilie, când Enel şi Iberdrola au demarat bătălia pentru controlul companiei.

Prin achiziţionarea Eletropaulo, Enel obţine acces la 24 de oraşe din zona metropolitană Sao Paulo, responsabilă pentru 16% din PIB-ul Braziliei.

În ultimii ani, Enel s-a concentrat pe investiţii în America Latină, unde piaţa creşte într-un ritm mai rapid decât în Europa. În Brazilia, compania italiană operează în statele Rio de Janeiro, Ceará şi Goiás.

În urma achiziţionării Eletropaulo, Enel va avea şapte milioane de noi clienţi în Brazilia, devenind astfel cel mai mare operator din statul latino-american.

Sectorul energiei din Brazilia trece printr-un proces de consolidare, mulţi jucători locali scoţându-şi activele la vânzare pentru a-şi reduce datoriile, într-o perioadă de înăsprire a creditării.

Luna trecută, directorul general al Enel, Francesco Starace, declara că firma caută în mod activ să achiziţioneze companii de mărime medie din domeniul activităţilor reglementate din energie din afara Europei, în special din America Latină.

‘Căutăm tranzacţii de sub cinci miliarde de euro… unele oportunităţi vin de pe piaţa din Brazilia’, a declarat Francesco Starace.

Enel, controlată de stat, deţine o participaţie majoritară în compania spaniolă de utilităţi Endesa şi investeşte în energia verde şi reţele, pentru a compensa criza din domeniul energiei convenţionale.

Enel realizează 47% din câştigurile sale de bază din afacerile în domeniul activităţilor reglementate din energie, unde intenţionează să investească aproximativ o treime din bugetul său de creştere de 14,6 miliarde de euro.

Anul trecut, Enel a plătit aproximativ 640 de milioane de euro pentru compania braziliană de distribuţie a energiei Celg-D.

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 91.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...