Enel vrea să-şi reducă datoria vânzând active de 1,5 miliarde de euro

Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, se aşteaptă să obţină până la 1,5 miliarde de euro din vânzarea de active în semestrul doi din 2018, pentru a-şi reduce datoria după o serie de achiziţii, a anunţat directorul financiar Alberto De Paoli, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 01 aug. 2018, 06:29
Enel vrea să-şi reducă datoria vânzând active de 1,5 miliarde de euro

Vânzările vor include active din domeniul energiei regenerabile în Mexic şi Brazilia precum şi operaţiuni din domeniul cărbunelui şi biomasei, a explicat oficialul la prezentarea rezultatelor financiare al companiei italiene.

Acesta a adăugat: ‘În total, am putea obţine între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro’.

În iunie, Enel a plătit aproape 1,5 miliarde de dolari pentru a achiziţiona o participaţie majoritară într-o companie energetică braziliană, Eletropaulo, devenind cel mai mare distribuitor de electricitate din Brazilia, şi a cheltuit peste 2,3 miliarde de dolari pentru cumpărarea unei companii din America Latină.

‘Nu cred că în acest moment vom mai face achiziţii în Brazilia’, a declarat şi directorul general al Enel, Francesco Starace.

În ultimii ani, Enel s-a concentrat pe investiţii în America Latină, unde piaţa creşte într-un ritm mai rapid decât în Europa. În Brazilia, compania italiană operează în statele Rio de Janeiro, Ceara şi Goias.

Sectorul energiei din Brazilia trece printr-un proces de consolidare, mulţi jucători locali scoţându-şi activele la vânzare pentru a-şi reduce datoriile, într-o perioadă de înăsprire a creditării.

La 30 iunie 2018, datoria Enel se ridica la 41,6 miliarde de euro, în creştere cu 11,2% faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2017, în urma plăţii dividendelor şi a achiziţiilor.

Compania controlată de stat şi-a menţinut estimările pentru acest an, după ce câştigurile de bază au crescut cu 2,6% în primul semestru din 2018, datorită marjelor mai ridicate la diviziile de energie regenerabilă din Italia şi Spania. Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a urcat la 7,7 miliarde de euro (nouă miliarde de dolari), în linie cu estimările.

În acest an, câştigurile de bază ale Enel ar urma să se situeze la aproximativ 16,2 miliarde de euro.

Enel, controlată de stat, deţine o participaţie majoritară în compania spaniolă de utilităţi Endesa şi investeşte în energia verde şi reţele, pentru a compensa criza din domeniul energiei convenţionale.

Enel realizează 47% din câştigurile sale de bază din afacerile în domeniul activităţilor reglementate din energie, unde intenţionează să investească aproximativ o treime din bugetul său de creştere de 14,6 miliarde de euro.

În România, Enel deţine 64,4% la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 91.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Pasionații de infrastructură au postat miercuri imagini de pe șantierul din zona Topa Mică, județul Cluj, unde grupul UMB lucrează la Autostrada Transilvania. Ei au numărat 22 de foreze, pe......
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi-a exprimat speranţa, miercuri, ca suma alocată Ministerului Transporturilor la ...
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în ...
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Dispariţii, infidelitate, monitorizarea copiilor de către părinţi sau a angajaţilor de către companii, competiţia ...