Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în februarie, comparativ cu aceeaşi lună din 2020

AGERPRES - joi, 11 mart. 2021, 11:27
Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în februarie, comparativ cu aceeaşi lună din 2020

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în luna februarie a acestui an comparativ cu februarie 2020, cu un avans al preţului de 17,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Pe segmentul mărfurilor alimentare, cea mai semnificativă creştere de preţ a fost consemnată la fasole boabe şi alte leguminoase (plus 16,07%) şi ulei comestibil (plus 11,45%) în acelaşi interval de referinţă, în timp ce în sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit telefonia (plus 9,16%) şi serviciile de igienă şi cosmetică (plus 5,89%).

În februarie 2021, comparativ cu februarie 2020, cele mai importante scăderi de preţ au fost înregistrate la cartofi, cu 28,79%, serviciile de trafic aerian, cu 20,12% şi gaze naturale – minus 2,18%.

Comparativ cu prima lună din acest an, în februarie cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale (plus 4,28%), legumele şi conservele de legume (plus 2,35%) şi combustibilii (plus 2,22%). Pe de altă parte, cele mai importante scăderi de preţ au fost consemnate în sectorul de trafic aerian (minus 19,55%).

În rândul produselor alimentare, ouăle au fost mai ieftine cu 0,7%. În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, încălţămintea din piele s-a ieftinit cu 0,02%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna februarie a acestui an, de la 2,99% în luna ianuarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate joi de INS.

„Preţurile de consum în luna februarie 2021 comparativ cu luna februarie 2020 au crescut cu 3,2%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2020- februarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (martie 2019 – februarie 2020 ), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,1%”, precizează INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...