Energia electrică s-a scumpit şi în octombrie, pe toate pieţele

După iulie, august şi septembrie, preţul energiei electrice pe piaţa spot a crescut şi în octombrie, astfel că acum un MWh este mai scump cu 100 de lei decât în vară. Creşteri au fost înregistrate şi pe pieţele unde se încheie contractele bilaterale.
Mihai Nicuţ - joi, 08 nov. 2018, 20:16
Energia electrică s-a scumpit şi în octombrie, pe toate pieţele

Preţul mediu de închidere al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU), a crescut şi în luna octombrie, potrivit ultimelor date ale Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică (OPCOM). Preţul de închidere al pieţei spot a fost de 287 de lei/MWh, în creştere cu 4% faţă de luna precedentă şi cu 32% faţă de luna octombrie a anului trecut.

De altfel, din luna iulie a acestui an, preţul mediu al pieţei spot a crescut în fiecare lună. În iulie preţul era de 181 de lei, deci în doar patru luni, acesta a crescut cu circa 100 de lei/MWh.

În ceea ce priveşte volumul pieţei, chiar dacă a fost consemnată o uşoară scădere, tranzacţiile de pe PZU continuă să acopere peste 40% din consumul naţional de energie electrică-42,3% în octombrie.

Citeşte şi:

Preţurile mari din piaţă şi reglementările ANRE pun cruce dezvoltării pieţei concurenţiale de energie electrică. Ce trebuie să ştie consumatorii casnici

Preţurile au crescut şi pe pieţele unde se încheie contractele bilaterale, dacă ne referim la contractele încheiate în octombrie, cu livrare a energiei în viitor.
Astfel, pe PCCB-LE (licitaţie extinsă) preţul mediu ponderat a fost de 298 de lei, în condiţiile în care în septembrie preţul fusese de 260 de lei.
Pe PCCB-NC (negoiere continuă) preţul mediu ponderat a fost de 269 de lei în octombrie, în condiţiile în care în septembrie preţul fusese de 259 de lei.
Pe PCCB-OTC (negociere dublă continuă) preţul mediu ponderat a fost de 283 de lei în octombrie. În septembrie preţul fusese de 263 de lei.

Pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), adică piaţa folosită în special de furnizorii de ultimă instanţă pentru cumpărarea de energie pentru populaţie, preţul mediu a fost de 306 lei/MWh. Luna precedentă, în septembrie, preţul a fost de 289 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
 Grupul francez de telecomunicaţii Orange şi rivalul britanic Vodafone, companii prezente şi pe piaţa din România, ...
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că, până la ...
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...