Energia eoliană a depăşit centralele pe gaz pentru prima dată în Europa, anul trecut

Producţia de energie eoliană în Europa a depăşit pentru prima centralele pe gaz, anul trecut, pe fondul scăderii generării de electricitate din combustibili fosili, ceea ce a dus la reducerea emisiilor de carbon ale regiunii, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 07 feb. 2024, 11:37
Energia eoliană a depăşit centralele pe gaz pentru prima dată în Europa, anul trecut

Europa majorează generarea de energie regenerabilă ca partea a eforturilor de a renunţa la combustibilii din Rusia şi de a-şi îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Producţia de energie electrică din combustibili fosili în Europa a înregistrat un declin record, de 19%, în 2023, comparativ cu 2022, producţia centralelor electrice cu funcţionare pe gaz a scăzut cu 15% iar producţia de electricitate din cărbune s-a redus cu 26%, se arată în raportul Ember. În acelaşi timp, producţia de energie eoliană a crescut anul trecut cu 13%, fiind responsabilă pentru 18% din mixul energetic din Europa.

„Europa se îndreaptă spre renunţarea la folosirea cărbunelui, au fost patru ani la rând în care a scăzut producţia centralelor electrice cu funcţionare pe gaz şi ne aşteptăm ca tendinţa să continue”, a afirmat într-un interviu Dave Jones, director în cadrul Ember.

Scăderea generării de electricitate din combustibili fosili şi majorarea producţiei de energie regenerabilă şi nucleară a dus la un declin de 19% al emisiilor de carbon din sectorul energiei. Datele Ember arată că centralele electrice cu funcţionare pe gaz au furnizat anul trecut aproape 17% din electricitatea utilizată în Europa, iar cărbunele uşor peste 12%.

De asemenea, energia nucleară a fost în 2023 cea mai importanta sursă de electricitate, fiind responsabilă pentru aproape 23% din electricitatea utilizată în Europa, iar energia solară pentru 9%.

Per total, energia regenerabilă combinată a fost în 2023 responsabilă pentru 44% din electricitatea utilizată în Europa, un nivel record.

Cererea de electricitate a scăzut anul trecut cu 3,4%, în urma reducerii consumului în sectorul industrial şi a vremii blânde, dar Dave Jones susţine că în acest an va creşte cererea de electricitate, pe fondul sporirii utilizării dispozitivelor de încălzire şi a maşinilor alimentate cu electricitate.

„Energia regenerabilă trebuie să ţină ritmul cu majorarea cererii, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice”, a adăugat Jones.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...