Energia se vinde chiar şi cu un leu pe piaţa concurenţială, în weekend – ACUE

Cantitatea mare de energie regenerabilă care a ajuns pe piaţă a distorsionat foarte mult preţurile, astfel că există zile în weekend când electricitatea se vinde cu un leu pe MWh, a declarat, joi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din România (ACUE), în cadrul unei dezbateri pe tema viitoarei strategii energetice a ţării.
Economica.net - joi, 07 apr. 2016, 11:55
Energia se vinde chiar şi cu un leu pe piaţa concurenţială, în weekend - ACUE

‘Piaţa a fost distorsionată foarte mult de energia din surse regenerabile. Spre exemplu, sunt zile când, în weekend, nu am auzit chiar de preţuri negative, dar am auzit de preţuri de un leu (pe MWh – n.r.). Nici măcar energia din soare sau vânt nu poţi s-o vinzi pe un leu, dar cum să facă acest lucru cei care produc pe gaze sau cărbune?’, a arătat Vlăsceanu.

Directorul executiv al ACUE a adăugat că liberalizarea pieţei din România este oarecum atipică decât în cazul celorlalte ţări europene, care au început mai devreme, întrucât la noi acest proces a coincis cu boom-ul din sectorul energiei regenerabile.

‘În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei, am prins un moment atipic. Majoritatea ţărilor din UE au început înainte de noi. Efectul liberalizării a fost, în toate ţările, creşterea preţului la energie electrică şi la gaze naturale. La noi, liberalizarea a coincis cu boom-ul de energie din surse regenerabile, care, datorită unei scheme foarte generoase, mai generoase decât în ţări foarte dezvoltate din această lume, a creat o efervescenţă şi un elan. Cert este că efectul a fost scăderea preţului energiei pe piaţa concurenţială’, a susţinut reprezentantul ACUE.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie termică, Vlăsceanu a arătat că încălzirea centralizată rămâne cea mai bună soluţie pentru consumatorii casnici, dar a arătat că şi aici există elemente care distorsionează piaţa.

‘Încălzirea centralizată rămâne cea mai bună soluţie pentru consumatori casnici, este cea mai ieftină comparativ cu încălzirea individuală cu centrale de apartament. Acum utilizatorii centralelor de apartament beneficiază de un preţ preferenţial pentru gazele livrate populaţiei şi nu plătesc pentru cât poluează, măsuri care distorsionează piaţa’, a completat Silvia Văsceanu.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front, transmite EFE, relatează......
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Preţul gazelor naturale în Europa a înregistrat vineri un salt de până la 23%, în condiţiile în care traderii au ...
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, ...
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a declarat vineri că ţara sa nu va participa la planificata redistribuire a ...