Energia solară o va depăşi pe cea nucleară până la sfârşitul acestui an

Un nou set de date furnizate de GTM Research sugerează faptul că adoptarea într-un ritm tot mai rapid a energiei solare pe plan mondial ar putea duce la o situaţie în care capacitatea ei globală, exprimată în gigawaţi, ar putea rivaliza cu aceea generată de energia nucleară până la sfârşitul anului 2017, informează weforum.org.
Economica.net - joi, 07 sept. 2017, 07:19
Energia solară o va depăşi pe cea nucleară până la sfârşitul acestui an

Deşi energia nucleară depăşeşte în prezent energia solară în ceea ce priveşte capacitatea de producţie, anumiţi experţi au prezis că energia solară ar putea deveni cea mai mare sursă de energie din lume până în 2050.

Noile date, disponibile în cel mai recent număr al publicaţiei Global Solar Demand Monitor, indică faptul că energia solară va ajunge la o capacitate de aproximativ 390 de gigawaţi în acest an. Totodată, cele mai recente cifre comunicate de Nuclear Energy Institute sugerează că energia produsă în acest moment de centralele nucleare la nivel planetar este de 391,5 gigawaţi.

Avântul energiei solare a încetinit uşor – după o creştere considerabilă cu 77,8 gigawaţi în 2016, faţă de creşterea de 50,3 gigawaţi în 2015, va urma, cel mai probabil, o creştere de 81,1 gigawaţi în 2017. Totuşi, GTM Research se aşteaptă ca această creştere să continue într-un ritm constant, iar capacitatea globală a energiei solare să ajungă la 871 de gigawaţi în 2022.

Capacitatea este însă doar una dintre piesele acestui ‘puzzle’. Energia nucleară se află încă mult în faţa energiei solare în ceea ce priveşte electricitatea generată (2.476.671 gigawaţi/oră în comparaţie cu 375.000 gigawaţi/oră). Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) preconizează că energia solară ar putea deveni cu uşurinţă cea mai mare sursă de energie din lume până în anul 2050 graţie costurilor sale de producţie tot mai scăzute şi avantajelor tot mai mari pe care le oferă.

Energia solară ar putea ajuta omenirea să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili, o misiune de care oamenii au cu disperare nevoie, în condiţiile în care emisiile nete de 37 de gigatone de CO2 per an au făcut ravagii la scară planetară, cauzând încălzire globală, evenimente meteorologice extreme şi milioane de decese.

Producţia de panouri solare a devenit o activitate mult mai eficientă în privinţa costurilor în ultimii ani, fapt ce a determinat apariţia multor iniţiative şi proiecte în domeniul energiei solare în lumea întreagă. În contextul în care Tesla a creat deja panouri solare special concepute pentru a fi plasate pe acoperişurile caselor, care vor oferi proprietarilor de locuinţe o modalitate ieftină, plăcută din punct de vedere estetic şi convenabilă pentru a obţine avantaje concrete de pe urma energiei solare la nivel individual, această tehnologie pare mai mult ca oricând să ajungă în situaţia de a domina piaţa energiei mondiale în anii următori.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...