Energia termică se scumpeşte în Bucureşti. Oprescu spune că populaţia nu va fi afectată

Producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a anunţat o creştere a preţului gigacaloriei cu 10%, potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Edilul a spus a că populaţia nu va resimţi majorarea tarifului pentru gigacalorie.
Economica.net - mar, 06 ian. 2015, 09:38
Energia termică se scumpeşte în Bucureşti. Oprescu spune că populaţia nu va fi afectată

Primăria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de producţie a energiei termice în lunile de iarnă, a anunţat marţi edilul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu.

‘Până se face cald afară (vom asigura subvenţia – n.r.), după care vom trece la ceea ce înseamnă investiţii făcute direct în CET-uri şi în reţeaua de distribuţie, în aşa fel încât iarna lui 2015 – 2016 să nu ne prindă în această postură în care multe structuri ale statului se joacă cu noi şi nu fac altceva decât să mărească preţul, după părerea noastră nejustificat, tocmai pentru a crea impresia că sunt preocupaţi de încălzirea populaţiei’, a declarat Oprescu la Primăria Capitalei.
El a spus că pe 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015, scrie Agerpres.

‘Printr-o decizie a ANRE din 17 decembrie 2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta înseamnă o creştere de cost a producţiei de energie termică de la 168,8 de lei la 186 de lei, cu TVA inclus’, a precizat primarul general.

‘RADET anunţa că nu a cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al preţului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Precizez că Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost nici consultată, şi nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creştere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată şi arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucureşti este total nedreaptă şi îndreptată împotriva cetăţeanului’, a menţionat Oprescu.

El a spus că pentru 2014 au fost aprobaţi prin CGMB 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru acordarea subvenţiei la energia termică.

‘Până acum, Primăria Municipiului Bucureşti a plătit 466,6 de milioane de lei din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de lei, aprobaţi de Guvern exclusiv pentru plata combustibilului (gaze naturale). Populaţia Bucureştiului consumă anual circa 4,2 milioane de Gcal. Pentru ca Primăria Municipiului Bucureşti să poată acoperi majorarea de tarif cerută de ELCEN şi aprobată de ANRE astfel încât populaţia să nu fie afectată, trebuie să prevadă în bugetul anului 2015 un plus la subvenţie de 72,433 milioane de lei, adică de peste 16 milioane de euro’, a afirmat edilul general.

În opinia sa, este un efort financiar care, din caza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe, nu mai poate fi suportat, însă aceasta obligă la reorganizarea şi restructurarea RADET şi la urgentarea procesului de unificare RADET-ELCEN într-o singură companie municipală de producţie şi distribuţie, prin crearea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET). El susţine că numai aşa preţul energiei termice poate fi ţinut sub control, ‘la nivelul suportabilităţii populaţiei’

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Foxconn a prezentat trei prototipuri de vehicule electrice
Foxconn a prezentat trei prototipuri de vehicule electrice
Grupul taiwanez Foxconn, compania care asamblează telefoanele iPhone, a dezvăluit luni primele sale trei prototipuri de ...
Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 4,9% în trimestrul al treilea
Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 4,9% în trimestrul al treilea
Economia chineză a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai lent ritm de creştere din ultimele 12 luni, ...
APIA demarează plata în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021
APIA demarează plata în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va demara, începând de luni, Campania de plată în avans ...