EnergoNuclear: un milion de euro pe an pentru 25 de bugetari, care „pregătesc” de trei ani venirea chinezilor la Cernavodă

Cei 25 de salariaţi ai companiei de stat EnergoNuclear sunt printre cei mai bine plătiţi români. Fiecare dintre ei câştigă, de ani de zile, peste 10.000 de lei lunar, cu directorii primind peste 20.000 de lei. Scopul declarat al acestei companii este asigurarea informaţiilor tehnice, economico-financiare, juridice necesare pentru China General Nuclear Group".
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 21:07
EnergoNuclear: un milion de euro pe an pentru 25 de bugetari, care

Compania de stat EnergoNuclear are 25 de angajaţi, care cheltuiesc anual 4,3 milioane de lei (1 milion de euro) pe salarii, o medie impresionantă de 180.000 de lei (40.000 de euro) pe fiecare salariat, adică puţin peste 13.000 de lei (3.000 de euro) pe lună, potrivit raportului comun al administratorilor şi auditorilor, din 2014.

Circa 2 milioane de lei (450.000 de euro) din bugetul de cheltuieli de personal de 4,3 milioane de lei revin la doar trei directori: directorul general,  Teodor Chirică, fost director general Nuclearelectrica, directorul economic/contabilul şef, Ecaterina Niţu şi directorul tehnic, Mircea Gheorghe, fost inginer-şef la Unitatea 2 de la Cernavodă. Aceştia câştigă, anual, în ordine, 255.000 de lei (20.000 de lei lunar), 223.000 de lei (19.000 de lei lunar) şi 278.000 de lei (22.000 de lei lunar). Încă 2,5 milioane de lei se împart la restul de 22 de salariaţi, circa 110.000 de lei pentru fiecare.

Încă 85.000 de lei anual se mai împart între membrii Consiliului de Administraţie, Elena Popescu, director cabinet al direcţiei Energie Mediu în Ministerul Energiei, preşedinte, Teodor Chirică şi Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, preşedinte CA Nuclearelectrica, membri.

Sume impresionante

Teodor Chirică, actual director general, fost director general Nuclearelectrica: 20.000 de lei lunar, plus indemnizaţie de membru CA.

Mircea Gheorghe, director tehnic, fost inginer-şef Reactorul 2 Cernavodă, 22.000 de lei lunar.

Ecaterina Niţu, contabil-şef, ex Transelectrica, 19.000 de lei lunar.

22 de salariaţi, 11.000 de lei lunar, venit mediu.

Sumele primite de angajaţii EnergoNuclear sunt apropiate ca dimensiune de cele încasate în 2013 şi 2012, iar numărul de salariaţi nu s-a schimbat decât cu puţin (26 de salariaţi în 2013, 35 de salariaţi în 2012, toţi disponibilizaţii plecând cu salarii compensatorii). O menţiune, salariul directorului general  a scăzut de la peste 300.000 de lei(6.000 de euro) anual la 255.000 de lei iar remuneraţia membrilor CA s-a înjumătăţit, de la 160.000 lei anual la 84.000 de lei.

În ultimii trei ani, aşadar, angajaţii EnergoNuclear au primit aproape 4 milioane de euro salarii şi indemnizaţii, timp în care compania a tot „pregătit” venirea investitorului străin.

Pe lângă sumele legate de plata personalului, salariaţii EnergoNuclear au mai cheltuit, în 2014, potrivit raportului comun al auditorului A.Co Internal and Financial Audit şi al administratorilor, 19.770 de lei pentru diverse servicii de consultanţă, 166.993 de lei pentru studii diverse şi 636.983 de lei pentru achiziţii, deplasări, protocol, poştă şi telecomunicaţii.

La sumele încasate, angajaţii EnergoNuclear candidează lejer la calitatea de cei mai bine plătiţi şi mai fericiţi salariaţi ai statului, la egalitate cu cei de la ROMATSA. Dar dacă controlorii de trafic aerian au o bază reală pentru care primesc salariul de mii de euro, la EnergoNuclear banii sunt daţi pentru niste activităţi obscure,  puţin definite. Scopul companiei EnergoNuclear, înfiinţată în 2009, este de a pregăti investiţia viitoare în reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă a unei companii chinezeşti, selectată drept investitor strategic, China General Nuclear Group, o sumă estimată de circa 6,5 miliarde de euro. De acest investitor se tot ocupă salariaţii EnergoNuclear de peste doi ani, iar investiţia este un proiect lansat în 2007, deşi, la acea dată, nu exista niciun chinez în proiect.

Scopul: să pregătească descinderea chinezilor la Cernavodă

De pe pagina oficială EnergoNuclear, aflăm că scopul companiei este:

 – „asigurarea informaţiilor tehnice, economico-financiare, juridice necesare pentru China General Nuclear Group şi consultanţii acestuia în cadrul procesului de analiză-diagnostic (Due Dilligence)

 – suport, cu precădere tehnic, pentru comisia de negociere ca parte a echipei SNN în cadrul procesului pentru selectarea unui investitor

 – suport şi participare la întâlnirile părţii chineze cu autorităţile statului, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Concurenţei, Eximbank, ANRE, CNCAN, Transelectrica
activităţi legate de interacţiunea cu autorităţile statului”.

Capitalul social, integral subscris şi vărsat al companiei este de 130 de milioane de lei. EnergoNuclear este deţinută 100% de Nuclearelectrica. Compania are cifră de afaceri 0, pentru că nu produce nimic. Cheltuielile sunt prinse, în majoritate, la capitolul „imobilizări corporale”. Sediul social este în Bucureşti.

În prezent, proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este, la 6 ani după înfiinţarea companiei şi la doi ani după ce Nuclearelectrica a rămas singurul acţionar la EnergoNuclear, în faza în care avem un investitor selectat –  compania chineză, şi se negociază termenii contractului prin care chinezii vor putea începe să lucreze la megaproiect.

Planurile privind realizarea celor două reactoare datează încă de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Statul a ales, în anul 2007, şase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franţa), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. Toţi aceştia s-au retras însă rând pe rând din proiect.

În ceea ce priveşte cele două reactoare existente, care asigură circa 18% din producţia totală de energie a României, acestea au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani şi pot intra în programul de prelungire a acestei durate de viaţă cu încă 25 de ani.

Nuclearelectrica a avut în 2014 o producţie brută de 11.675 GWh, o producţie netă de 10.754 GWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Cifra de afaceri şi profitul net aferente exerciţiului financiar 2014 sunt de 1,796 miliarde lei, respectiv 133 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...